A Tesla részvényárfolyama több mint 50 százalékot zuhant az idei év során, történelmi mélyponthoz közeledve. Az év eleji 400 dollár körüli részvényenkénti ár már rég a múlté, a cég papírjai manapság sokkal inkább 160 dollár körül mozognak.

Elon Musk Awarded With Axel Springer Award In Berlin
Fotó: Pool / Getty Images

Az elektromosjármű-gyártó cég brutális zuhanása mögött kiváltó okként tartják számon személyét, vagyis pontosabban a személyének hiányát is, mivel a milliárdos a Twitter felvásárlása óta látványosan hanyagolja a Teslát és a SpaceX-et, és minden idejét a közösségimédia-felület életben tartására fordítja.

És bizonyos elemzők szerint a gödör alját még el sem érte a cég árfolyama.

Ugyanis szakértők szerint ahhoz, hogy a befektetők széles rétegei számára vonzó tudjon lenni a Tesla, a cég papírjainak 150 dolláros árig kellene süllyedniük. Amire egyébként napról napra egyre több az esély.

400 dollárról 160-ra esett az árfolyam egy éven belül

A keddi kereskedés során az árfolyam a 173 dolláros nyitás után 157-ig zuhant, zárásig is csak 161-ig tudott visszakúszni. De a fellélegzés csupán átmenetinek bizonyult, a szerdai nyitás előtt ismét 158 körül mozgott az árfolyam, visszafordítva a pozitív trendet, majd 159-en nyitott.

A Tesla rövid távú kilátásai sem tűnnek kifejezetten biztatónak: a cég kénytelen lassítani vagy akár le is állítani a sanghaji gyár termelését a csökkenő megrendelésszámok miatt, előreláthatólag január végéig.

A Twitter körüli felhajtás pedig csak fokozza a Musk-univerzum egyre csak gyűrűző gondjait: a milliárdos bankárjai ugyanis azt fontolgatják, hogy a Twitteren felhalmozott magas kamatozású adósságok egy részét a Tesla által támogatott új fedezeti kölcsönökre cserélik, ami további nehézségekhez vezethet.

A helyzetet pedig az sem teszi könnyebbé Muskék számára, hogy a kínai elektromos autózási riválisok bődületes sebességgel haladnak előre, így a konkurencia minden egyes nappal közelebb kerül ahhoz, hogy megfossza a trónjától a Teslát.

A milliárdost azonban mindez látványosan nem hatja meg, ő Kanye West Twitterre való visszaengedésének a következményeivel, az Apple elleni nyílt háború kirobbantásával és a platform korábbi vezetőinek lebuktatásával van elfoglalva, hiszen állítása szerint cégeit a legkiválóbb szakemberek vezetik, így rá nincs is szükség. Hiába állítják saját alkalmazottai és részvényesei ennek a szöges ellentétét.