Az FTX kriptotőzsde tulajdonosa és alapítója, az iparágon belül csak a monogramja miatt SBF néven emlegetett Sam Bankman-Fried hiába kerülhet akár évtizedekre is rácsok mögé az Egyesült Államokban, a bahamai börtönviszonyok annyira megrázók, hogy most már mégsem küzd a kiadatása ellen.

FTX founder Sam Bankman-Fried (C) is led away handcuffed by officers of the Royal Bahamas Police Force at the Nassau, Bahamas, courthouse on December 19, 2022. - Cryptocurrency tycoon Samuel Bankman-Fried arrived at Bahamas magistrate court Monday where he could move to accept extradition to the United States to face charges over the multibillion-dollar collapse of his FTX group.
Fotó: AFP

Azonban a szigetország fővárosában, Nassauban tartott tárgyaláson hiába jelezte, hogy elengedné jogát a kiadatás elleni küzdelemre, helyi ügyvédje azt közölte, hogy nem értesült a döntésről, így a bíró berekesztette az ülést. SBF tehát visszatér a hírhedt, Fox Hill nevet viselő börtönbe, amelynek zsúfoltságára már korábban is panaszkodott.

A Bloomberg ügyet ismerő forrásai szerint az egykori kriptomilliárdos abban bízik, hogy az Egyesült Államokban óvadék ellenében szabadlábon védekezhet majd. Kérdés persze, hogy az óvadék összegét hogyan állapítja majd meg a bíróság, miután 

több milliárd dollár tűnt el a bűncselekmények során. 

SBF pedig azt nyilatkozta, hogy már kevesebb, mint 100 ezer dollárja maradt, noha nem is olyan régen még dollármilliárdosnak tartották.

Vagyonának túlnyomó része azonban a novemberben csődöt jelentő céghálóban állt, mint az FTX kriptotőzsde és az Alameda Research nevű kripto hedge fund. A tőzsdét a legutóbbi tőkeemelés idején még 32 milliárd dollárra értékelték, igaz, ekkor még nem voltak ismertek azok a problémák, amelyek időközben napvilágra kerültek.

Letartóztatása előtti médiakörútján SBF igyekezett a csődhöz vezető utat hanyagsággal és gondatlansággal magyarázni, ám az FTX sikerének egyik titka pont a kiváló kockázatkezelést ígérő kép volt. A szintén SBF által tulajdonolt Alamedára azonban nem vonatkoztak a szabályok, így a hirdetések hazugnak tekinthetők, vagyis mindenképpen csalás történhetett.

A felszámolás idején az FTX-et vezető John Ray III szerint egyszerű sikkasztás történt, amelynek a végén aligha lesz meg minden ügyfélpénz. Noha az egykori milliárdos szerint nála nem maradt kérdéses, hogy igazat mond. A következő tárgyalást február 8-ára tűzte ki a bíróság, ám akár hamarabb is jöhet újabb ülés. Amennyiben azonban nem változik a dátum, úgy februárig a bahamai börtönben marad a kriptokereskedő.