A 10 legrosszabb vételt tartalmazó lista az S&P 500 cégei közül válogat, és az elemzők ajánlásait veszi alapul, akik minden esetén három lehetőség közül választhatnak egy adott papír értékelése során: vételre, tartásra vagy eladásra ajánlják. A legjobbnak tartott vételek után következzenek a legrosszabbak.

tőzsdei esés
Fotó: Shutterstock

A listán azok a társaságok szerepelnek, amelyek papírjait az elemzők többsége eladásra ajánlja, olyan is van köztük, amit egyetlen elemző sem venne meg. 

A korántsem megtisztelő listán helyet kapott biztosítócég, befektetési szolgáltató és energiaipai óriás. 

A Principal Financial Group biztosítási társaság részvényeit az elemzők 56 százaléka ajánlja eladásra, de a Consolidated Edison pakettje sem teljesít sokkal jobban, az energiaipari cég 53 százalékuk szerint produkálhat negatív eredményeket a közeljövőben. Náluk egy fokkal rosszabbul járt a T. Rowe Price csoport papírja, amit egyetlen elemző sem ajánlana vételre, 53 százalékuk pedig azonnali eladásra kínálja azt. 

A 10-es listán egyetlen vállalat van, ami senkinek se kell: a Franklin Resources pénzügyi társaság is 0 százalékos vételi ajánlást zsebelt be, 43 százalékos eladásival egyetemben. 

 

A leginkább megosztó vállalatok között a Robert Half humánerőforrás-menedzsment cég vezet, őket az elemzők 29 százaléka ajánlja vételre, ugyanennyien tartásra, illetve 43 százalék eladásra kínálja a papírt. 

Hasonlóan megosztott a vélemény a Paramount Global B osztályú papírjait illetően, 26-37-37 százalékos ajánlási megoszlással, de nincs messze lemaradva a Pinnacle West Capital közműipari cég sem, 20-47-33 százalékos megoszlással. 

A Lumen Technologies részvényeit vételre nem ajánlják, eladásra és tartásra viszont annál inkább: az elemzők fele szerint megtartani érdemes lehet a papírt, de ha eladnánk, sem maradnánk ki semmi jóból. 

A pesszimista várakozások nem okoznak meglepetést a jelenlegi piaci környezetben: a Wall Street nagyjai sem tudják biztosan, hogy merre indulhat el 2023-ban a Az S&P 500 index idei közel 20 százalékos beszakadása, a teljes világot átható és a magas kamatkörnyezet kiszámíthatatlanná teszi a jövő év elejét