Akár 22 százalékos zuhanás is elképzelhető az amerikai tőzsdéken, a réme és a bizonytalan gazdasági kilátások a 2008-as világválság óta nem látott legnagyobb összeomlást idézhetik elő – állítja a Morgan Stanley egyik megmondóembere.

Correction,Of,Usa,Stock,Market.,Correction,Chart,On,Background,Of
Fotó: Shutterstock

A tavaly a világ legjobb intézményi befektetőjének választott Michael Wilson szerint a céges nyereségekkel kapcsolatos várakozások még mindig túl magasak, emellett a részvénykockázati prémium is a 2008 óta mért legalacsonyabb szinten van.

Véleménye szerint az S&P 500 nem csupán a 3500-as szint környékéig fog esni, ahogy arra egy visszafogott recessziós forgatókönyv esetén a piac számít, hanem sokkal inkább a 3000 pontos, a jelenleginél 22 százalékkal alacsonyabb mélységbe zuhan.

A piac és a szakemberek jól vélekednek szerinte a gazdasági visszaesésről, mert az bizonyosan hamarosan beköszönt, de a mélységéről nem alkottak helyes képet. A visszafogott recessziós forgatókönyv a jelenlegi piaci és inflációs környezetben nem reális – állítja.

Ha igaza van a szakembereknek, nagy esés vár még az indexre

Szakvéleményével nincs egyedül: a rivális Goldman Sachs elemzői is egyetértenek vele, szerintük is túlzott optimizmusra vall az enyhe visszaesési várakozás. Állítják: a profitrátákra nehezedő egyre nagyobb nyomás, az amerikai vállalati adóztatásban bekövetkező változások és a recesszió közeledte nagyobb hatást gyakorol majd a gazdaság jövőjére, mint a kínai újranyitás és annak pozitív hozadékai.

Wilson szerint az tetőzése teret adhatna ugyan a Fednek a kamatemelési ütem lassítására, a céges profitokat is hatalmas nyomás alá helyezné.

Véleménye szerint az idei évben nem érdemes kifejezetten jó eredménnyel számolniuk a vállalatoknak, már csak a recesszió közeledte és az infláció magas mértéke okán sem. Ezen az állásponton van a Deutsche Bank elemzői stábja is, ők is visszaesésre számítanak a vállalati profitok terén. 

Pedig a tavalyi év 18 ezermilliárd dolláros vesztesége után igazán ráférne már a fellélegzés a befektetőkre és a piacra egyaránt.