A brit tőzsdén jegyzett vállalatok tavaly 305 profitfigyelmeztetést adtak ki, ami 50 százalékos növekedés a 2021-ben bejelentett 203-hoz képest. Az EY-Parthenon elemzése szerint a tavalyi év folyamán a londoni FTSE 100 indexen jegyzett 1193 cég közel 18 százaléka jelezte, hogy csökkenő nyereséggel számol.

Tired,Or,Stressed,Businessman,Sitting,In,Front,Of,Computer,In
Fotó: Shutterstock

Összehasonlításképpen: a koronavírus-világjárvány csúcspontján, 2020-ban a brit vállalatok 35 százaléka adott ki figyelmzetetést, vagyis a pandémia szintjét még nem közelítették meg a tavalyi adatok. A 2022-ben kiadott figyelmeztetések fele a növekvő költségek miatt történt: ez a 2021-es szám duplája. Az előrejelzések szerint a cégek idén is nehézségekkel számolnak, mivel az Egyesült Királyságot és a magas fenyegeti, amelyet csak tetéznek az egyre gyakoribb sztrájkok – írja az FT.

A gazdaság lassulása számos brit vállalat teljesítményében is megmutatkozott a múlt év utolsó negyedében: az ekkor kiadott 83 profitfigyelmeztetés 25 százaléka a törölt szerződésekre vonatkozott, további 25 százalék a gyengébb fogyasztói bizalmat okolta, 40 százalék a növekvő költségekre hivatkozott, míg 10 százalék a hitelezést okolta.

2022 kihívásokkal teli év volt a brit vállalatok számára, mivel az emelkedő működési költségek, a változó fogyasztói magatartás és a megélhetési válság erős hatással volt a fogyasztóbarát ágazatokra

– mondta Jo Robinson, az EY-Parthenon elemzője. Hozzátette: Most azt látható, hogy a lassulás átterjed a gazdaság más területeire is, például az ipari ágazatokra, ahol a negyedik negyedévben a legnagyobb mértékben nőtt a figyelmeztetések száma. A hitelpiacok szűkülnek, az üzleti bizalom gyenge.

Az FTSE-100 index alakulása (pont)

Az EY-Parthenon értékelése szerint a tőzsdén jegyzett kiskereskedők adták ki a legtöbb figyelmeztetést tavaly, őket az utazási és szabadidős szektor vállalatai, majd a szoftver- és számítógépes szolgáltatások,  valamint a testápolási, gyógyszer- és élelmiszerboltok követik. A kutatásból az is kiderül, hogy a már bajba jutott vállalatok nem adják fel: a 2022-ben harmadszor is figyelmeztető cégek mintegy 13 százaléka már átszervezési folyamaton ment keresztül, egyharmaduk pedig vezérigazgatót vagy pénzügyi vezetőt váltott.

Naponta ötvenesével zárnak be a boltok a briteknél

Brutális volt a tavalyi év a brit kiskereskedelmi szektor számára, naponta 47, összesen 17 145 üzlet zárt be végleg, csaknem 50 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ennyi bolt legalább öt éve nem húzta le végleg a redőnyt. A boltbezárásokkal együtt munkahelyek is megszűntek még az online üzleteknél is, több mint 150 ezer álláshely, 45 ezerrel több, mint 2021-ben.