Ellentétes irányba mozgott kedden a forint és a lengyel zloty árfolyama, aminek következtében egyre élesebben rajzolódik ki az az egy hónapja tartó folyamat, hogy a magyar fizetőeszköz felértékelődik a lengyellel szemben.

Polish money
Fotó: Getty Images

A Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentéseinek betudhatóan nagyot ugrott a forint árfolyama az euróval szemben, holott a nemzetközi piaci fejlemények alapján gyengülnie kellett volna, hiszen az euró maga éppen visszavonulót fújt az amerikai dollárral szemben, bár maradt a kilenchavi csúcs közelében.

A lengyel zlotyval szemben a forint el is érte a tavaly tavaszi szinteket. Pedig emlékezhetünk rá, voltak, akik már „temették” a forintot a magyar gazdaság gyengeségeit hangoztatva, miután a forint az év utolsó hónapjaiban kétszer is rekordmély szintekre siklott a zlotyval szemben.

A kedd késő délutáni kereskedésben a forint a 82,8-es szint alá is erősödött a lengyel deviza ellenében a 84,5 közelében elért keddi mélyponthoz képest csaknem másfél százalékot nyerve egyetlen nap alatt, és 

ezzel idén már majdnem 3 százalékot haladt előre ebben a keresztben.

 

Amint az euróval, a zlotyval szemben is visszaszedte tavalyi vesztesége szép részét a forint. Forrás: Stooq.com

Az euró-dollár mozgása hasonlóképpen szokott hatni a két devizára – a dollár tavalyi bivalyereje például megbillentette mindkettőt –, de 2022-ben a forint volt érzékenyebb. A két gazdaság nagyon hasonló, azonosság a Brüsszellel folytatott harc is a két országnak járó uniós forrásokért, 

tavaly mégis a forintot bántották jobban,

részben az okozta nagy magyar gazdasági sebek miatt.

Ma tárgyal Brüsszelben Varga Judit, az uniós források sorsa a tét

Vezető uniós tisztségviselőkkel egyeztet az uniós fővárosban a nap folyamán Varga Judit, akit holnap Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter követ.

Már voltak azonban elemzők, akik az év második felében előre jelezték, hogy a két devizát illetően idén fordulhat a kocka. Ez – bár az év még hosszú –, egyelőre úgy tűnik, valóra válhat. Az energiaválság az enyhe téllel mérséklődött, a magyar jegybank őrzi a szigort, miközben a lengyelek alacsonyabb szinten álltak meg a kamatemelésekkel, Lengyelország pedig idén választásokat tart, ami a rossznyelvek szerint növelheti a Varsóval szembeni brüsszeli keménységet az uniós források tekintetében.

A lengyel jegybank étvágyát csökkentheti a szigorra az is, hogy a cseh után decemberben összeomlott a lengyel kiskereskedelmi forgalom, a magas árakat látva a lengyel fogyasztók sokkal kevesebbet vásároltak, mint egy hónappal korábban. A magyar év végi adat még nem ismert, de novemberben gyakorlatilag már nálunk is stagnálás volt. Néhány napja Matolcsy György, az MNB elnöke a drágulás esetleges indokolatlan tényezőinek vizsgálataiba kezdő Gazdasági Versenyhivatal elnökével, Rigó Csaba Balázzsal találkozott, és egyetértettek abban:  

az csökkenése kiemelt fontosságú.

A zloty veheti át a régiós pofonzsák szerepét a forinttól

Az eddig olvasható talán legalaposabb elemzéssel álltak elő az ING közgazdászai arról, mi okozta a közép-európai devizák teljesítményében tapasztalt hatalmas eltéréseket a pandémia megérkezése óta. Figyelj jobban a helyi tényezőkre, jövőre pedig elsősorban is a zlotyra – javasolják.

 

””