Az FTX-csőd tovagyűrűző hatásainak egyike a vezető kriptocég, a Digital Currency Group (DCG) fizetőképességével kapcsolatban is okozott problémákat. Az olyan leányvállalatokkal rendelkező cég, mint a Genesis kriptohitelező, a CoinDesk iparági kiadvány – amely az Alameda mérlegének közzétételével ledöntötte az FTX kártyavárát –, vagy a spot ETF-re pályázó, jelenleg egy másfajta bitcoinbefektetést kínáló Grayscale, problémái kihatottak a Winklevoss testvérek kriptotőzsdéjére, a Geminire is.

Fotó: Marco Bello / AFP

A Gemini ugyanis a Genesis segítségével kínált akár évi 8 százalékos hozamot biztosító terméket, 

ám a DCG csoport és a Genesis kitettsége az FTX-csődnek azt eredményezte, hogy ezek az ügyfelek nem férnek hozzá a pénzükhöz, és könnyen lehet, hogy csak veszteségek realizálásával juthatnak majd hozzá. Cameron Winklewoss ezért hétfőn a Twitteren közzétett nyílt levélben fordult a DCG csoport alapítójához és vezérigazgatójához, Barry Silberthez, melyben arról ír, hogy mintegy 340 ezer ügyfelük futhat a pénze után.

A Gemini-alapító szerint a hozamot biztosító termékének ügyfelei 900 millió dollárra várnak a Genesistől. Winklevoss szerint ez a pénz a cég vállalati anyjánál, a DCG-nél van, amely 1,675 milliárd dollárral tartozik a Genesisnek. A DCG tavaly, a 3 Arrows Capital csődjét követően már kimentette a Genesist, és átvette a cég kötelezettségeit, ugyanis a bukott kripto hedge fund mintegy 2,4 milliárd dolláros tartozást hagyott maga után. Ekkor 

a DCG 1,1 milliárd dolláros váltót állított ki a Genesis számára, amely azonban csak 2032-ben lesz esedékes, 

miközben a DCG igyekszik behajtani a hedge fund felszámolása során a tartozásokat. 

Ezenfelül az új hitelek folyósítását és a kifizetéseket egyaránt tavaly november 16-án leállító Genesisnek még további 575 millió dolláros, májusban lejáró követelése van vállalati anyjával szemben. Winklevoss szerint hiába zajlottak a tárgyalások a Genesis és hitelezői között az elmúlt másfél hónapban, a másik fél nem jár el jóhiszeműen, és igyekszik a tárgyalások előremenetelét hátráltatni.

Ezért a kriptotőzsde-alapító január 8-ig adott határidőt a DCG-vezérnek a kérdés megoldására, igaz, az ultimátum értékéből sokat levon, hogy azt nem tette hozzá, ellenkező esetben milyen lépések következnek. A nyílt levél 

azt is sejteti, hogy a DCG-n belül található vállalatok forrásai ugyanúgy egységesen vannak kezelve, mint az FTX és az Alameda rendelkezésére álló eszközök.

A Winklevoss testvérek a levélben igyekeznek a felelősséget teljes egészében a Genesisre és a DCG-re hárítani, ami nem meglepő, hiszen a hozamot kínáló Gemini programban részt vevők a kriptotőzsde ellen is pert indítottak. Cameron levele azonban igyekszik a kisbefektetők sorsa miatti aggodalmat sugározni, és az ő nevükben is számon kérni Silbertet, aki szintén a Twitteren válaszolt a vádakra. Ebben azt írja, hogy a DCG sose mulasztott el egyetlen hitelfizetést sem a Genesis felé, valamint nem vett fel 1,675 milliárd dollárt. Winklevoss erre válaszolva arról ír, hogy azt szeretné, ha az 1,1 milliárd dolláros váltót mint 1,1 milliárd dollárt kezelné a DCG és a Genesis.

Azonban feltételezhető, hogy még mindig nem esett ki minden csontváz a kriptopiac szekrényeiből, különösen a szektoron belüli összefonódások magas száma miatt. Az FTX-csőd kapcsán kedden áll bíróság elé az alapító-vezérigazgató Sam Bankman-Fried, aki a várakozások szerint ártatlannak fogja vallani magát, szemben a magukat bűnösnek valló kollégáival.