Összefogott három pénzügyi nagyágyú, a Wells Fargo, a Bank of America és a JPMorgan, illetve négy másik pénzügyi szolgáltató, a Truist, a Capital One, a PNC Bank és a US Bank, hogy 

közösen létrehozzanak egy digitális pénztárcát, amelyhez az ügyfeleik betéti és hitelkártyái kapcsolódnak.

Így az online vásárlások esetén nem kényszerülnének, mondjuk az Apple Wallett vagy a PayPal használatára, hanem házon belül megoldható lenne a fizetés. Az új terméknek még nincs neve, de a tengerentúlon népszerű Zelle digitális fizetési hálózat fogja kezelni, amelyben a szövetség több tagja is közvetett tulajdonos az Early Warning Services (EWS) révén. Ám a bankok digitális pénztárcája a Zelle rendszerétől elkülönítetten működik majd, a tervek szerint az idei év második felétől. 

Bank of America logo is seen on the building in Chicago, United States on October 19, 2022.
Fotó:  Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

Az új banki szolgáltatás célja, hogy versenyezzen az olyan külsős digitális pénztárca-üzemeltetőkkel, mint a PayPal vagy az Apple. 

Még az óriásbankok is 

tartanak attól, hogy elveszítik az irányítást az ügyfélkapcsolataik felett. Különösen veszélyes versenytárs az Apple.

A technológiai óriás, amelynek évtizedes tapasztalata van a digitálispénztárca-piacon, nagyot lépett előre a pénzügyi szolgáltatások felé, már egy megtakarítási számlán dolgozik a Goldman Sachs bankházzal

The JPMorgan Chase & Co. logo on the exterior of the company offices in Bournemouth, UK, on Monday, Aug. 8, 2022. The British government's attempt to economically "level up" regions outside London is getting help from an unlikely quarter: Wall Street. Photographer:
Fotó: Jason Alden / Bloomberg via Getty Images

Az új terméket bevezető hét bank arra számít, hogy 

már az induláskor 150 millió betéti és hitelkártyát engedélyeznek a digitális pénztárca rendszeren belüli használatra.

Azok az amerikai fogyasztók lesznek jogosultak a részvételre, akiknek nincs fizetési elmaradásuk, az elmúlt években online használták a kártyájukat és megadták az e-mail-címüket, illetve a telefonszámukat. De egyes részletek még változhatnak. A pénztárcát úgy tervezik, hogy további bankkártyákat lehessen hozzákapcsolni. A későbbi tervek közt szerepel, hogy közvetlen kifizetéseket is engedélyezzenek a tárcához kapcsolódó bankszámlákról. 

A Visa és a Mastercard betéti és hitelkártyák már az induláskor kapcsolhatók lesznek,

 más kártyahálózatokkal még tárgyal az EWS. 

A digitális pénztárca előnye, hogy az ügyfeleknek vásárláskor nem kell megadniuk a kártyaszámukat, ami csökkenti a csalások kockázatát. Tavaly épp a biztonsági aggodalmak miatt vetette el azt az ötletet a hét bank, hogy a Zelle online fizetési rendszerére kapcsolódjanak rá.