Pocsék évük volt tavaly az amerikai alapkezelőknek, a rengeteg bizonytalanságot és viszontagságot hozó év során 5,5 ezer milliárd dollár „égett el” a tengerentúli befektetők megtakarításaiból a Refinitiv Lipper friss adatai szerint.

tőzsde
Fotó: D-Keine / Getty Images

A befektetési alapokban fialtatott összvagyon 2022 végén 29,22 ezer milliárd dollárra rúgott, ami 16 százalékos zsugorodás az előző évhez képest.

Bár a decemberi, 6,5 százalékos amerikai inflációs mutató arról árulkodik, hogy a világ legnagyobb gazdasága túllehet az inflációs csúcson, a magas árak, az emelkedő kamatkörnyezet és a geopolitikai aggodalmak 2022 során nagyban befolyásolták a befektetők vagyonépítési lehetőségeit.

Nagyot buktak a részvénybefektetők

A részvényalapok a legutóbbi, 2008-as gazdasági válság óta nem látott negatív teljesítményt, átlagosan 16,8 százalékos árfolyamveszteséget szállítottak. Két számjegyű veszteséget realizálhattak a megtakarítók a biztonságosabb kötvényalapokkal is, csekély, egy százalék körüli hozamot pedig csupán az itthon is reneszánszukat élő pénzpiaci termékek biztosítottak 2022-ben.

Öröm az ürömben – legalábbis a portfóliómenedzserek szemszögéből –, hogy a vagyonvesztés oroszlánrészét a gyenge piaci teljesítmény okozta, a befektetők viszont még a piaci viharok közepette is kifejezetten fegyelmezettek maradtak, így minden tíz dollár árfolyamveszteségre mindössze egydollárnyi visszaváltás jutott.

A megtakarítók 499 milliárd dollárt dollárt váltottak vissza a meglévő hagyományos befektetési alapjaikból és tőzsdén kereskedett alapjaikból (ETF). 

A kitárazás zömmel a kötvényeszközöket érintette, amelyekből 363 milliárd dollár értékben adtak túl. Ez harminc éves negatív csúcsot jelent a kategória számára, de a tőzsdei hullámvasutazást sem bírta végigülni mindenki, a részvényalapokból ugyanis 91 milliárd dollár tőke távozott. Az alacsony kockázatúnak tekintett pénzpiaci alapokból további 46 milliárd dollár folyt el.

Az ETF-piac továbbra is vonzó

Bár a nagykép tőkekiáramlást mutat, azt mindenképp érdemes kiemelni, hogy ez teljes egészében a hagyományos alapok számlájára írható, amelyekből 982 milliárd dollár távozott. A költséghatékonyabb és rugalmasabb befektetési formát kínáló ETF-ek vonzereje továbbra is megmaradt, ezekből ugyanis 483 milliárddal növelték kitettségüket az amerikai befektetők.

A rendkívüli év legnagyobb vesztesei a rizikós eszközök, közülük is a részvény- és a vegyes alapok voltak. Előbbi kategória ötödével zsugorodott, ám ezzel is toronymagasan megőrizte vezető helyét 15,5 ezer milliárd dolláros eszközértékével. A vegyes termékkategória hasonló, 17,5 százalékos zuhanást volt kénytelen elkönyvelni. A gazdasági és piaci folyamatok nem kímélték a kötvényalapokat sem, ahol közel 16 százalékos volt a visszaesés. A befektetők kitárazása itt jóval többet nyomott a latban.

 

Egyedül a pénzpiaci eszközöknek sikerült elkerülniük a nagyobb bukást, ám ez esetükben is csupán stagnálásra futotta, az elért pozitív hozamok ugyanis ellensúlyozták a távozó tőkét. Az előzők mellett eltörpülő méretű, meglehetősen kevés vagyonnal büszkélkedő alternatív és árupiaci termékek mérsékelt veszteséggel vészelték át 2022-t.