A sporttal foglalkozó lapok címlapjait az elmúlt időszakban a Juventus hatalmas blamája uralja: a klub ugyanis pénzügyi trükközéssel bukott le, emiatt 15 pontos levonást kaptak a nyakukba a Seria A-ban, alaposan megvágva a futballrészvények egyik legismertebb képviselőjét.

TURIN, ITALY - NOV 3, 2017: Beautiful view of the Juventus Stadium (Allianz), opened in 2011
A Juve miatt csalódottak lehetnek a futballrészvényesek.
Fotó: Shutterstock

Szűk volt az olasz csizma

A klub a vád szerint a valós értéküknél magasabb árat tüntetett fel bizonyos játékosok igazolásai kapcsán a könyvélésében, ezzel három év alatt csaknem százmillió dollárt spórolva, természetesen illegálisan.

A vizsgálat már egy ideje folyik: korábban, november végén a Juventus teljes vezérkara, többek között a korábbi aranylabdás labdarúgó, Pavel Nedved alelnök és Maurizio Arrivabene vezérigazgató is lemondott a pénzügyi elégtelenségek hírére.  

A klub a jelentős pontlevonás mellett nagy balszerencséjére még a tőzsdén is jelen van, így az olasz szövetségen túl a piac is alaposan megbüntette: 10 százalékot zuhant a Juve részvényeinek kurzusa, míg a Seria A tabellán 15 ponttal lettek szegényebbek, a kilencedik helyre visszacsúszva.

A Juventus részvényei bevezetésükhöz képest több mint 90 százalék mínuszban vannak.

Manchester márpedig vörös

Hasonlóan nagy értékpapírpiaci sztori a Manchester United részvényei esetében bontakozott ki legutóbb. A Vörös Ördögök a New York-i tőzsdén vannak jegyezve, árfolyamuk jelenleg egy brutális rali nyomán 23 dollár felett mozog.  

A csapat kurzusa november közepén indult meg felfelé elképesztő lendülettel, mégpedig azért, mert a csapatot birtokló Glazer család bejelentette, hogy nyitottak a klub eladására. A hír minden United-drukkert örömmel tölthetett el, mivel a szurkolók régóta húzódó követelése volt a család eltüntetése a csapat közeléből.  

A Manchester United árfolyama 1 éves
Gyönyörűen látszik a Glazer család bejelentésének hatása

A rajongók a Glazereket szűkmarkúnak tartották, a csapat rossz teljesítményét pedig gyakorlatilag teljes egészében rájuk fogták.

A szurkolók természetesen nem objektívak egy ilyen kérdésben, és azért azt érdemes kiemelni, hogy a Glazer család, akármennyire is megkérdőjelezhető átigazolási politikát folytatott, egészen biztosan nem kényszerítette a játékosokat a rossz teljesítményre. Elég csak a Ten Hag-era elejére visszaemlékezni, amikor a csapat még Cristiano Ronaldóval felállva, a jelenlegi szezon elején egészen siralmas teljesítményt nyújtva, 4-0-ra kikapott a Brentfordtól, azóta viszont valósággal szárnyra kapott az együttes.

A Vörös Ördögök iránt múlt héten egy komoly vevő is bejelentkezett, Jim Ratcliffe személyében. A brit milliárdos örökös United-drukker, így a szurkolók és a befektetők is tárt karokkal fogadnák. Főleg, hogy közben a csapat a pályán is jól teljesít, jelenleg a negyedik helyet foglalják el, ami Bajnokok Ligája-indulást is érhet számukra.

A klubot nagyjából 6,1 milliárd dolláros áron vásárolhatná meg a potenciális vevő.

A Lyon lehet az első két piacon jegyzett futballrészvény

A spektrum másik végén helyezkedik el a Lyon csapata. A francia elsőosztály egyik stabil szereplője 2007 januárjában lépett piacra, terveik között a 21–24,4 euró közötti részvényenkénti bevezetés szerepelt, azonban a tőzsdei kudarc már a belépés előtt elkezdődött: az IPO végül csak 14 euró körüli áron ment végbe. Ráadásul a kurzus nem stabilizálódott ezen a szinten, egy éven belül értéke több mint kétharmadát elvesztette, azóta 1,2 és 3,8 euró között mozog, jelenleg 2,97-os szinten áll.

Az eredetileg eltervezett IPO-értékhez képest most 86 százalék mínuszban jár a Lyon árfolyama.

Ez azonban nem tántorítja el az új tulajdonost a további tőzsdei kísérletezéstől: John Textor az amerikai piacra is bevezetné a klubot egy SPAC-on keresztül. A Lyon a bajnokság kilencedik helyén tanyázik.

Hullámvasút a sztárgyárban

A nagy európai klubok közül még a Dortmund van jelen a tőzsdén, az ő kurzusuk demonstrálja mindennél jobban, mekkora hatása van a csapat teljesítményének a piaci értékére, és valóban mekkora profitot, illetve mekkora bukást hozhat az ingadozó forma.

A klub részvényeinek alakulását 2018 elejétől érdemes vizsgálni. A csapat a 2017–2018-as szezon második felében folyamatosan romló teljesítményt nyújtott, a szezon végére majdnem kicsúszott a BL-t érő első négy helyről is. Az évad végén csak gólkülönbséggel lett negyedik, éppen elcsípve a Bajnokok Ligáját. A befektetők és a szurkolók nem voltak boldogak, az árfolyam be is zuhant, egészen öt euró környékéig.  

A nyáron elbúcsúztak az edzőjüktől, Lucien Favre érkezett a csapat kispadjára, aki fenomenális igazolásokat vitt véghez a nyáron, majd az újjáépült csapat sikert sikerre halmozott.  

A kurzus 17 éves csúcsra ért 10 eurós szinten, a befektetők legnagyobb örömére.

2019 elején bejelentették szupersztárjuk, az amerikai Christian Pulisic eladását a Chelsea részére 64 millió euróért, ami továbbra is fűtötte a csapat pénzügyi sikereit. Külön érdekesség, hogy mekkora szerepe volt Pulisic nemzetiségének a sikerben: az amerikai fiatal ugyanis generációja kétségtelenül legnagyobb amerikai focistája, aki az Államokban is népszerű, miatta amerikaiak milliói kezdték el követni a Dortmund meccseit és a focit úgy általában is.

A csapat részvényei azonban a Covid kitörésével 8,8 euróról 5,5 alá zuhantak, azóta pedig még nem találtak magukra.  

A Borussia Dortmund árfolyama 2018-tól
A Dortmund pályán nyújtott teljesítménye a kurzuson is látványosan visszaköszön

Manapság edző edzőt követ a csapat kispadján, a Bundesliga-győzelem pedig csak nem jön. Stabil második helyen végez a csapat rendre, igaz, van, hogy még ez sem sikerül, tavaly például hatodikak lettek. A BL-ben sem terem sok babér a dortmundi csapat számára, 2020–2021-ben ugyan elmentek a negyeddöntőig, és ezt a kurzus is lekövette, de azóta nincs igazán ok az örömre a klub háza táján, így a részvényeik árfolyama is borongós.  

Európában ugyanakkor – meglehet, pont az imént látott példák okán – ezeken a csapatokon kívül nagyon kevesen vannak jelen a részvénypiacon. Olaszországban a Roma és a Lazio, Hollandiában az Ajax, míg Londonban a skót Celtic részvényeivel lehet csak kereskedni. 

Délen nem csak az Atlanti-óceán hullámzik

Rajtuk kívül Portugáliában a három nagy: a Benfica, a Porto és a Sporting papírjait lehet megvenni a tőzsdén, ám nemigen érdemes. 

A három nagy múltú mediterrán klub kurzusa ugyanis finoman szólva is hektikusan alakul: bevezetésük óta a Sporting részvényei értékük 67,84 százalékát vesztették el, a Porto kurzusa 57 százalékos mínuszban van, csupán a Benfica papírjai tudtak pluszt hozni, jelenleg durván 10 százalékost. 

Relatív árfolyamváltozások 2007-től
Hatalmas mínuszban a portugál együttesek kurzusa, a Benfica részvényárfolyama kifejezetten hektikus

Az utóbbi klub papírjai azonban olyannyira szélsőségesen hullámoznak, hogy befektető legyen a talpán, aki bármilyen irányba fogadni mer a kurzus alakulására. A Benfica részvényei jártak ugyanis 80 százalék körüli mínuszban, de 80 százalékos pluszban is.