A rekordmagas az óvatosabbá vált fogyasztói magatartás és az ingatlanszektor fékezése ellenére a Home Depot barkácsáruház-lánc részvényenkénti 3,3 dolláros nettó nyeresége (EPS) a január végén lezárt negyedik negyedévben ismét valamelyest jobb lett a piac által várt 3,28 dollárnál, ám 35,83 milliárd dolláros bevétele 140 millió dollárral múlta alul a Refinitiv becslését.
 

US
Fotó: AFP

A forgalom visszaesését a vállalat a fűrészáru 0,7 százalékos árcsökkenésének tulajdonította, miután ebben a termékcsoportban az országos hiány miatt átmenetileg nagy volt a drágulás tavalyelőtt.

Emellett a bolthálózat idei prognózisa is kissé gyengére sikerült, hiszen 

éves szinten 5-9 százalékos EPS-csökkenést és nagyjából szinten maradó értékesítést helyezett kilátásba.

Abból az alapvető feltételezésből indulunk ki, hogy a fogyasztói kiadások nagyjából stagnálhatnak idén, miközben a költések fókusza az áruktól fokozatosan a szolgáltatások felé tolódik el, ami megint csak hátrányos a szektorra nézve

– mondta Richard McPhail vezérigazgató.

Hozzátette, manapság az amerikaiak a dollárjaikat inkább élményekre és utazásokra fordítják, mivel az infláció amúgy is felemésztené megtakarításaikat.

A jelzáloghitelek drágulása visszatartja az embereket az ingatlanvásárlásoktól, ehelyett inkább meglévő házaikat javítgatják

– emelte ki a fonák helyzet előnyös oldalát McPhail.

Szintén óvatos jövőképpel rukkolt ki Amerika legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, a Walmart is, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban mintegy 5000 áruházat üzemeltető vállalat negyedik negyedévben elért 1,71 dolláros EPS-e és 164 milliárd dolláros bevétele is messze jobb lett a vártnál.

A fogyasztók még mindig nagy nyomás alatt vannak, és ha megnézzük a gazdasági mutatókat, a mérlegek egyre vékonyabbak, a megtakarítási ráták pedig csökkennek a korábbi időszakokhoz képest. Ezért elég óvatosan tekintünk az év hátralévő részére

– mondta el a CNBC-nek John David Rainey, a Walmart pénzügyi igazgatója.

Ennek megfelelően a Walmart a pénzügyi évre részvényenként 5,90 és 6,05 dollár közötti korrigált nettó nyereséget prognosztizált, szemben az elemzők 6,5 dolláros részvényenkénti becslésével.

 

Az óvatoskodást mindkét esetében lefordulással büntette a piac. 

A Walmart az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 3 százalékkal, 142 dollárra, míg a Home Depot 4 százalékkal, 318 dollárra gyengült.

Mindkét részvényt vételre ajánlja egyébként a Refinitiv elemzői konszenzusa, a Walmart medián célára jelenleg 162 dollár, míg a Home Depot-é 341,5 dollár.

Lezárult az osztalékháború az amerikai kiskereskedelem nagyágyújánál

A vérmes ügyészek távolságtartási végzéssel hónapokig blokkolták a négymilliárd dollár kifizetését.