Valentin-napig a hazai fizetőeszköz nyújtotta az idén a legjobb teljesítményt a világ összes devizája közül, amint az a Thomson Reuters adatsorából kitűnik, ami jó néhány körülményre vezethető vissza.

Hungarian,Forint,Bank,Notes,Macro
Fotó: Shutterstock

A brit pénzügyi adatszolgáltató szerint 

a forint másfél hónap alatt 6 százalékkal erősödött a dollárhoz mérten, 0,8 százalékpontot verve a második helyezett mexikói pesóra.

A latin-amerikai országban a vártnál jobban nőtt a és a foglalkoztatás tavaly. Amellett a Mexikói Nemzeti Bank kamatemelése, a csúcsra futó és az Egyesült Államokból hazaküldött rekordösszegek is segítettek.

A dobogó harmadik fokához 

 

 az indonéz rúpiának már 2,7 százalékos erősödés is elegendő volt.

 

A régió pénznemei közül a cseh korona szerezte meg az ötödik helyet 2,3 százalékkal, míg a lej árfolyama 1,1 százalékkal nőtt. A złoty kurzusa viszont 1,5 százalékkal csökkent február közepéig.

Sereghajtónak némi meglepetésre nem a földrengés sújtotta Törökország és nem is a háború dúlta Ukrajna fizetőeszköze, hanem az egyiptomi font bizonyult, amelynek a 

bankközi árfolyama 45 nap alatt 19,1 százalékkal zuhant. 

Az észak-afrikai ország az összeomlás szélére került, a 104 milliós lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt él. Míg egy éve havi 4000 fontból kijött egy család, az idén már 10 ezerre lenne szüksége a legalapvetőbb fogyasztási cikkek megvásárlásához.

Az utolsó előtti helyre mínusz 7,9 százalékkal egy másik peso, az adósságcsapdák között bukdácsoló argentinok pénze került, ami senkit sem döbbenthet meg igazán, aki hallott már a pampák országának időközönkénti fizetésképtelenségéről. 

A harmadik leggyengébb teljesítményt ellenben a többre hivatott dél-afrikai rand nyújtotta, amely 5 százalékkal csúszott a negatív tartományba. A lejtmenet a globális problémák mellett Afrika legiparosodottabb országának áramellátási gondjaival függhet össze.

A szomszédságunkban zajló háborúban érintett devizák harcában az ukrán hrivnya diadalmaskodott a rubel felett, hiszen 0,4 százalékkal értékelődött fel, miközben a rubel mindössze 0,2 százalékkal kúszott feljebb.

Ugyancsak 0,4 százalékkal erősödött az euró, míg a svájci frank kénytelen volt 0,3 százalékos értéknövekedéssel megelégedni. Valamivel jobban hasított a 0,6 százalékkal dráguló angol font, ellenben 3,3 százalékkal zsugorodott a norvég korona árfolyama, a skandináv ország földgázexportjának megugrása ellenére.

A török líráért 0,8 százalékkal kellett kevesebb dollárt adni a szerelmesek napján, mint tavaly év végén.

Devizaárfolyamok változása
 

Visszakanyarodva az éllovashoz, a forint erősödése szerda délelőtt is intenzíven folytatódott, az Equilor szerint a 61,8 százalékos Fibonacci-szintet elemi erővel törte le az árfolyam, és meg is érkezett az 50 százalékos Fibo-szinthez, amely 377,17-nál képez támaszt.

Az RSI-indikátor – amely a forint relatív erejét jelzi v még mindig nem ért a túladott tartományba, viszont a jegyzés az alsó Bollinger-szalag alá került, 

utóbbi arra utal, hogy hamarosan jöhet egy visszahúzás.

Amennyiben az árfolyam a későbbiekben a mostani támaszt is letörné, a következő szint 372 alatt lehet. Felül a 382,5-es szint már rövid távú ellenállást képez – teszi hozzá az elemzőcég.

Lélektani határt tört át a forint árfolyama az euróval szemben – folytatódott az amerikai csökkenése

Folytathatja a kevésbé szigorú monetáris politikát a Fed.