A befektetők elkezdték megkérdőjelezni a skandináv ország általános gazdasági helyzetét, és kemény koronaeladásba kezdtek. Ezzel 2009-es mélységekbe rántották le a svéd deviza értékét.

 

Swedish banknotes. Swedishkrona bills. 100 SEK kronor. Business, finance background.Money of Sweden. Swedish krona bills. SEK banknotes. 100 kronor. Business, finance, news background.
Egyre többet kell adni egy euróért

Egy euróért 11,44 koronát is kellett adni, ami napon belül 0,6 százalékos leértékelődés, míg az egész évi mínusz eléri a 8 százalékot. A koronát csütörtökön megtámogathatja a svéd jegybank, az előrejelzések szerint 50 bázispontos kamatemelésről döntenek majd. Azt is egyre többször hallani az elemzőktől, hogy a jegybankárok óvatosak lesznek a fokozódó bizonytalanságok miatt – írja a Bloomberg.

Az euró-svéd korona árfolyam 1 éves
 

Kevésbé lehet határozott a svéd jegybank, mint a többi fejlett ország központi bankja, nem lehet kizárni, hogy a Riksbank jobban tűri az inflációt

– írta ügyfeleiknek szóló helyzetértékelésében a Goldman stratégája, Praveen Korapaty. 

Közben az építőiparban kongatják a vészharangot: a magasabb energiaárak és az emelkedő kamatok elriasztották a vásárlókat, a lakásárak az 1990-es évek óta nem látott mértékben estek. Fennáll a veszélye, hogy a visszaesés egy szélesebb körű stabilitási kockázatot szül, a Nemzetközi Valutaalap szerint a skandináv országnak meg kell erősítenie a banki puffereket, ugyanis az egész ingatlanszektor nagyban függ a finanszírozási költségektől.

A Riksbank sincs könnyű helyzetben:

csütörtökön egyszerre kell hogy reagáljon a három évtizedes csúcson lévő inflációra (a decemberi éves ráta 12,3 százalék volt), és megfelelő választ kell adnia a kamatemelésekre vonatkozó túlzott érzékenységről szóló aggodalmakra. Erik Thedéen kormányzó „egyáltalán nem örvendetesnek” nevezte a korona mélyrepülését a múlt heti parlamenti meghallgatásán. Az elemzők bizakodók: Adam Cole az RBC Capital Markets devizastratégája szerint akár 25, akár 50 bázispontos emelésről döntenek csütörtökön, az mindenképpen nyugtatja majd a piacokat.