Az utóbbi közel fél évtized legnagyobb elsődleges tőzsdei kibocsátására (IPO) készül a Rakuten csoporthoz tartozó Rakuten Bank, amely fintech szolgáltatásait szeretné fejleszteni a részvényeiért jó esetben befolyó 116,6 milliárd jenből, azaz 881 millió dollárból. A szerdán ismertetett menetrend szerint összesen 60 millió bankrészvényt kínálnak megvételre, ennek 84 százalékát az anyavállalat, 16 százalékát maga a bank értékesíti. 

Rakuten Inc. Cafe and CEO Hiroshi Mikitani At Company's New Year Conference
Fotó: Bloomberg

Sikeres jegyzés esetén fenntartják a jogot további 4,4 millió eladására – írja a Bloomberg. A részvényekre az ajánlatokat az 1630 és 1960 jen közötti sávba várják a tokiói tőzsdén közzétett dokumentum szerint. A kereskedést várhatóan április 21-én indítják majd. A Magyarországon leginkább a népszerű Rakuten Viber csetszolgáltatásáról ismert Rakuten csoport maga is tőzsdén van, a banki IPO hírére 8,1 százalékot ugrott az árfolyama, majd kisebb korrekció után 5,8 százalékos pluszban végzett. 

Kurzusa 2021 óta megfeleződött, ami jól jelzi a technológiai csoport nehézségeit. 

A Rakuten csoport az e-kereskedelemben erős, ott az Amazon konkurenciája okoz számára gondot, azonos nevű mobilszolgáltatóját pedig a japán piacon zajló árverseny hajszolta veszteségbe. Az 1997-ben alapított csoportnak saját internetszolgáltatója is van.

A Rakuten Banknál az optimális esetet tüntettük fel a grafikonon

A Rakuten Bank mindenképp rekordot dönt az IPO-val, akkor is, ha az ajánlati sáv aljára árazzák be a részvényeit. Igaz, a dollármilliárdos tétel alatt maradó IPO kismiska a SoftBank 2018. decemberi, 21 milliárd dolláros tőzsdei berobbanásához. A 28 ezer főt foglalkoztató Rakuten csoport szolgáltatásaival harminc országban van jelen.