Meglepő ígéretet tett Laxman Narasimhan, a Starbucks újdonsült vezérigazgatója a cég dolgozóinak csütörtökön: a csúcsvezető havonta egy fél műszakot maga is baristaként teljesít majd az amerikai kávézóláncnál.

Starbucks Corp. Cafe As Growth Remains Sluggish
Fotó: Bloomberg

Narasimhan hétfőn vette át a Starbucks vezetését, ma pedig már a vállalat éves közgyűlésén elnököl. A cégcsoporthoz való tavaly októberi csatlakozását követően hónapokat töltött az üzlet megismerésével. Ennek részeként elvégzett egy 40 órás baristatanfolyamot, az üzletlánc ikonikus zöld kötényét is magára öltötte, és egyelőre nem is szándékozik szögre akasztani – számolt be a CNBC.

Annak érdekében, hogy közel maradjunk a kultúrához és a vásárlóinkhoz, valamint az előttünk álló kihívásokhoz és a lehetőségekhez, továbbra is szándékomban áll havonta fél napot az üzleteinkben dolgozni, és elvárom a vezetőség minden tagjától annak biztosítását, hogy a támogató központjaink is kapcsolatban maradjanak, és részt vegyenek az üzleteink valóságában a fejlődés érdekében

– írta csütörtök reggel a munkavállalóknak címzett levelében az újdonsült cégvezér, aki a Starbucks előtt a Lysol és a Durex márkát birtokló Reckitt vezérigazgatója volt, azt megelőzően a PepsiCónál és a McKinsey-nél is dolgozott.

Narasimhan nem véletlenül igyekszik az emberarcú topmenedzser imázsát építeni, a vezetés és a dolgozók közötti viszony ugyanis meglehetősen feszült. 

A Starbucks Workers Union (SWU) munkavállalói szakszervezet szervezésében szerdán több mint száz amerikai kávézóban tartottak egynapos sztrájkot az alkalmazottak, így tiltakozva az ellen, hogy a vállalat állítólag több lépést is tett az érdekképviselet felszámolására és az oda belépő dolgozók megbüntetésére. 

 

Múlt péntekig már több mint 190 Starbucks-egységben szavaztak a munkavállalók a szakszervezetbe való belépésre a nem biztonságos munkakörülményekre, a létszámhiányra és a megbízhatatlan időbeosztásra hivatkozva.