A csipgyártó berendezéseket előállító ASML beszállítói – Neways, NTS, Bestronics, BKB Precision, HQ Group, KMWE,Sempro, Sioux Technologies, VDL ETG – Kína helyett Délkelet-Ázsiában tervezik üzemek építését: a lehetséges beruházások egy szélesebb körű, hosszú távú stratégia részei, amelynek célja a távol-keleti óriással szembeni kitettség csökkentése.

Semiconductor Equipment Production At ASML Holding NV
Fotó: Bloomberg

Az érintett vállalatok képviselői a jövő héten utaznak a térségbe. Az ASML beszállítói közül kettő Vietnámban építhet gyárakat, míg többen a malajziai létesítményeiket bővítenék. A tervek szerint Szingapúrnak a regionális központ szerepet szánnák – írja a Reuters névtelenségüket kérő forrásokra és dokumentumokra hivatkozva.

Az Eindhoven külvárosában működő ASML egyedülálló pozíciót tölt be a nemzetközi csipgyártási láncban, mivel rajta kívül senki sem tud olyan gépet gyártani, amely a legfejlettebb félvezetők előállításához szükséges, amiben a beszállítók is kiveszik a részüket: például a Neways a litográfiai berendezések elektromos vezérlőegységeinek, teljesítményvezérlőinek és vezetékrendszereinek fejlesztésében vesz részt. A januárban minden eddiginél nagyobb nyereségről hírt ASML legfejlettebb gépeihez egyébként Kína nem fér hozzá, a héten pedig újabb eszközök szállítását korlátozta a vállalat.

A holland cég, amelynél kínai kémek futhatnak össze amerikai diplomatákkal

Csipgyártással kapcsolatos kínai technológiai lopást észlelt a Washington és Peking között folyó gazdasági háború kellős közepébe került, a globális félvezetőipar megkerülhetetlen szereplőjének tartott holland ASML. A vállalat ugyan nem tart tőle, hogy Kínában foglalkoztatott egykori alkalmazottjának akciója jelentős kárt okozna, vagy számottevően érintené üzletmenetét, ám a holland exportellenőrzési szabályok sérelme miatt jelentenie kellett az affért a hatóságoknak.