Pozitív negyedévet zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek, annak ellenére is, hogy a bankpánik márciusban megtépázta a piacokat. Pénteken a technológiai fókuszú Nasdaq Composite vezette az emelkedést 1,74 százalékkal, de a széles piacot leképező S&P 500 is 1,44 százalékot emelkedett. A klasszikus Dow Jones ipariátlag-index több mint 400 pontot emelkedett, s 1,26 százalékkal került feljebb.   

Tourists lined up by the Charging Bull Statue
Fotó: AFP

A tőzsdei optimizmus abból táplálkozott, hogy 

a Fed által preferált inflációs mutató,

a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) lassult februárban a pénteki adatok szerint. Így újra felcsillant a remény, hogy a Fed a vártnál hamarabb zárhatja a kamatemelési periódust. 

Pénteken több mint 6 százalékot ralizott a Tesla, mert a piac arra számít, hogy növekvő negyedéves szállítási adatokról számol be az e-autógyártó a napokban. 

Közel 8 százalékot emelkedett a DWAC,

amely Donald Trump közösségi média vállalatát segíti a tőzsdére. Úgy tűnik, a piacok nem foglalkoztak a volt elnök elleni vádemeléssel. 

Ezzel szemben a Nikola majdnem 14 százalékot zuhant, miután a teherautó-gyártó bejelentette, hogy akár 100 millió dollár értékben is értékesít részvényeket, hogy megerősítse készpénztartalékait a napi működés finanszírozására.

A 10 éves referencia-államkötvény hozama 3,491 százalékra süllyedt: 2020 első negyedéve óta nem estek akkorát a kötvényhozamok, mint ebben a negyedévben.