Bóvli ralit láthattunk az idei első két hónapban az amerikai vállalati kötvénypiacon. Tavaly ugyanis a magas hitelfelvételi költségek miatt az alacsony minősítésű vállalatok inkább kivártak, míg az idei év eleji hozamapály egyéves csúcsra futtatta a befektetésre nem ajánlott minősítésű kötvények kibocsátását a tengerentúlon. Az idei első két hónapban a kockázatos bóvli kötvények és a biztonságos kincstárjegyek hozamkülönbsége is beszűkült, ahogy a piac beárazta az amerikai gazdaság puha landolását és a Fed kamatcsökkentési periódusának közeli kezdetét. 

Crisis in America.World economic crisis.Economy of the United States.Concept Fall of the US economy.Fall in the value of US government bonds. Crisis in America.World economic crisis.Economy of the United States.Concept Fall of the US economy.Fall in the value of US government bonds.
Fotó: Arvydas Lakacauskas

A kötvényhozamok azonban az utóbbi időben ismét emelkednek. Ez nehézséget okozhat az alacsony minősítésű amerikai vállalatok számára, amelyek 

épp csak elkezdték élvezni a hitelekhez való könnyebb hozzáférést.

Mivel az az év elején enyhült, amit a piac galamb szignálként értelmezett, a befektetők a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ellen fogadtak. Ez növelte a kötvények iránti keresletet, csökkentve az új és meglévő vállalati adósságok hozamát. A kötvénypiacon ugyanis az árfolyam és a hozam ellentétesen mozog. 

 

A spekulatív minősítésű vállalatok megragadták a pillanatot és majdnem annyi kötvényt bocsátottak ki januárban és februárban, mint a tavalyi év második felében, amikor az emelkedő hozamok lelassították a hitelfelvételt.

A közelmúltban azonban új erőre kapott az amerikai infláció, a Fed magasabb kamatok lehetőségét pedzegeti, s a hitelfelvételi költségek ismét emelkednek. Ez a kötvényeladások lassulásához vezethet, 

ami jó hír a Fednek, de rossz hír az amerikai vállalatoknak, amelyek hitelt vesznek fel a működésükhöz.