A cseh fegyvergyártó, a Colt CZ  bevétele tavaly 36,5 százalékkal 14,59 milliárd koronára (672,26 millió dollár) nőtt, amivel elérte a cég előrejelzési tartományának felső határát – derül ki a vállalat közleményéből.

Colt CZ Group
fegyver, fegyvergyártás, kézifegyver, colt, lőfegyver
Fotó: Colt CZ Group

A kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) 55,2 százalékkal 3,37 milliárd koronára nőtt, ami felülmúlta a vállalat 3,3 milliárd koronás előrejelzését. A vállalat részvényenként 30 korona osztalékot javasolt, ami emelkedés az előző évi 25 koronához képest. A részvényesek választhatnak az osztalékból készpénz vagy között. A cég 2022-es nettó nyeresége 2,03 milliárd koronára ugrott. 

Az amerikai kereskedelmi piac viszonylag jelentős visszaesését úgy tudtuk ellensúlyozni, hogy termékeinket elsősorban katonai ügyfeleknek értékesítettük

– mondta Jan Drahota vezérigazgató. A vállalat 2021-ben hajtotta végre az amerikai Colt márka felvásárlását, mivel az ottani piacon fellendültek az eladások, és az akvizícióval bővítette ügyfélkörét. Az Egyesült Államokban azonban az árbevétel növekedése – ami tavaly az eladások közel felét tette ki – 12 százalékra lassult.

Jan Drahota közölte: a jövőben a fegyvergyártó a katonai szegmensben akarja erősíteni pozícióját. Hozzátette: úgy látja, hogy a bevételek 2023-ig emelkednek, de a kereslet bizonytalanságára és a folyamatos költségnyomásra tekintettel nem tudni, hogy milyen mértékben. A Colt márka az alapító Samuel Colt által a 19. század elején kifejlesztett forgótáras revolverrel vált világszerte ismertté. A 175 éves múltra visszatekintő céget és kanadai leányát a dél-morvaországi Uhersky Brodban székelő, állami tulajdonból privatizált vállalat tavaly májusban kebelezte be.

Cseh–magyar cég fegyverzi fel a honvédeket

Kézifegyvergyártó közös vállalatot alapít Magyarországon a cseh Colt CZ és a magyar állami N7 Holding a magyar hadsereg ellátására lőfegyverekkel. A Colt CZ 51 százalékos tulajdonrészével tervezett közös cég létesítése a 2023 első negyedévének a vége felé esedékes hatósági jóváhagyástól függ. A vállalkozás a magyar fél által biztosított és a legmodernebb technológiával felszerelt üzemegységben működik majd.