Támaszra találhatott a árfolyama a jelenlegi 30 ezer dolláros szinten a Bank of America (BofA) elemzői szerint. A pénzintézet szakemberei a befektetők kriptoállományának mozgását vizsgálva jutottak erre a következtetésre.

Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kriptodeviza kurzusa a héten lépte át hosszú idő és számos viszontagság után először a 30 ezer dolláros lélektani határt, aminek a befektetőkön túl a technikai elemzők szerint is fontos következményei lehetnek a bitcoin árfolyamának jövőjében. 

A Bank of America szakemberei szerint a befektetői hangulat a felhalmozás irányába mozdult el a közelmúltban.

A pénzintézet elemzői rámutattak: a befektetők a múlt hét folyamán 368 millió dollárnyi bitcoint vettek ki a kriptotőzsdéken vezetett számláikról, és áthelyezték a személyes tárcájukba. A BofA szakemberei szerint ez azt mutatja, a befektetők számára fontosabbá vált a kriptojavaik biztonságos, ám az eladást nehezebbé tévő tárolása, mint a könnyű és gyors hozzáférhetőség, amit a kriptotőzsdéken vezetett számlák nyújtanak. 

A tőzsdékről való tőkekivonás mellett szólhat az amerikai hatóságok kriptováltók elleni agresszív fellépése és a pénzügyi rendszerbe vetett hit megingása is.

A bitcoin szárnyalása mögött az idei év során valószínűsített amerikai kamatvágás és a részvénypiaci bizonytalanság állhat.

A legnagyobb kriptodeviza árfolyama január eleje óta már 80 százalékot erősödött, tízhavi csúcsot beállítva.

A bitcoin árfolyama 1 éves
Tavaly júniusban járt ilyen magasan a kurzus legutóbb

A BofA szakemberei rámutatnak: a digitális devizák árfolyama annak ellenére emelkedett dinamikusan az idei év során, hogy az amerikai hatóságok szorosabb felügyelet alá vonták a velük foglalkozó tőzsdéket és pénzintézeteket egyaránt. 

Nathan Batchelor, a Biyond Trader elemzőcég vezetője szerint a bitcoin árfolyama minden akadálytól mentesen roboghat 33 ezer dollárig. Hozzátette: 

a kriptodeviza iránti kereslet annyira erőssé vált, hogy azt már a negatív hírek sem tudják számottevően befolyásolni.

Az elemző kiemelte: a ma délután érkező amerikai fogyasztói árindex nagyban befolyásolhatja a kriptodeviza kurzusát – az 5,2 százalékos vagy az alatti adatok felfelé ívelő pályára állíthatják a bitcoin kurzusát, míg az 5,3 százalékos, illetve magasabb számok kivehetik a szelet a növekedés vitorlájából.