Az arany számára kedvezően alakulnak a nemzetközi piaci folyamatok, a nemesfém kurzusát emiatt történelmi rekordjától már kevesebb mint 50 dolláros távolság választja csupán el.

Gold,Bullion,Bar,On,Dark,Background.,Large,Cast,Investment,Gold
Fotó: Cloudy Design

A nemesfém árfolyama a globálissá szélesedő bankpánik kitörése óta emelkedik dinamikusan, egyetlen hónap leforgása alatt már több mint 11 százalékos pluszban jár, jelenleg 2022 dollár körül alakul az arany unciánkénti ára.

A pénteken érkező amerikai munkanélküliségi adatok pedig akár történelmicsúcs-döntésig is pumpálhatják a nemesfém kurzusát.

Az arany erősödése mögött ugyanis sok tényező áll, ám ezek túlnyomó többsége közvetve vagy közvetlenül az Egyesült Államokra vezethető vissza. A Silicon Valley Bank bedőlésével először az amerikai, majd az európai piacokra a Credit Suisse bedőlésével átterjedő bankpánik ugyanis nem csupán a kis és közepes méretű bankokra mért csapást, hanem a pénzügyi világba vetett bizalom egészére is. 

Az arany árfolyama 1 éves
Fél év alatt 25 százalékot erősödött az arany árfolyama

Az arany pedig – mint tradicionálisan biztonságos és értékálló befektetésként számon tartott eszköz – a befektetők félelmein kapitalizálódva erősödésnek indult, és még az amerikai hatóságok bankmentési törekvései is csak pillanatnyi léket tudtak ütni a nemesfém kurzusába. 

A piac által árazott amerikai kamatemelési szünet, majd a hamarosan következő kamatvágás szintén az arany népszerűségének növekedéséhez vezethet.

A nemesfém árfolyamát erősíti a töretlen központi banki felvásárlás is: az orosz jegybank például egyetlen év alatt 2,5 százalékkal növelte készleteit, jelenleg közel 135 milliárd dollár értékben rendelkeznek aranyrudakkal. 

Az elemzők pedig a nemesfém kurzusának jövőjét tekintve továbbra is optimisták: a Fed kamatplatójának elérése és az amerikai gazdaság recesszióba csúszási esélyének növekedése ugyanis gyengülő dollárhoz és csökkenő kamatokhoz vezet, ami a most már több mint egy éve fennálló geopolitikai feszültségekkel és a bankpánik okozta félelmek fennállása mellett különösen vonzóvá teszi az aranyat. 

Ezek a körülmények a kriptodevizák számára is kiváló környezetet teremtenek, ami a szárnyalásán meg is mutatkozik. 

A legnagyobb kriptodeviza árfolyama a bankpánik kitörésének időpontja, március 10. óta több mint 41 százalékkal erősödött, éves viszonylatban már 71 százalékos pluszban jár. 

A Bitcoin-dollár árfolyam 1 éves
Szárnyal a bitcoin, kurzusa kísértetiesen hasonlít az arany árfolyamára

A két eszköz értékének hasonló mozgatórugók általi alakulása nyomán azonban mind a két szegmens befektetőinek érdemes lesz figyelniük a pénteken érkező havi amerikai munkanélküliségi adatok közzétételét – a Fed ugyanis kiemelt figyelemmel követi ennek alakulását, így a piac éles reakciója, a jelentés tartalmától függetlenül, gyakorlatilag garantált.