Óvatosan célszerű szemezgetni az európai részvények, különösen a technológiai szektor papírjai közül, amelyek „nagyon drágák”, és a nagy jegybankok várhatóan továbbra is szigorú kamatpolitikája miatt jelentős kockázatot képviselnek – mondta a Bloombergnek Nicole Kornitzer, a párizsi székhelyű Buffalo International Fund és a Kornitzer Capital portfóliómenedzsere. 

GERMANY-FINANCE-STOCKS-EUROPE-MARKETS
Traders work at the stock exchange in Frankfurt am Main, western Germany, on March 20, 2023. - Shares in European banks sank despite a buyout of Credit Suisse by Swiss lender UBS aimed at preventing a global banking crisis. (Photo by Daniel ROLAND / AFP)
Fotó: Daniel Roland / AFP

Az alapról annyit érdemes tudni, hogy kizárólag nem amerikai részvényekbe fektet, 600 millió dollárt kezel, az idén eddig 13 százalékos hozamot ért el, 88 százalékkal verve meg szektortársait. Az FTSE All-World ex US index ez idő alatt 6 százalékkal emelkedett. 

Kornitzer olyan részvények tartását javasolja, amelyek sikeresen vészelik át a gazdasági lejtmenet várhatóan bekövetkező időszakát, szerintük tipikusan ilyen a szoftveripari SAP, a tervezőprogramokat előállító Dassault Systems, vagy a méréstechnikával foglalkozó Hexagon. 

A tech szektor az óceán mindkét partján nagyot ralizott az elmúlt időszakban, a befektetők arra számítottak, hogy a Fed és az EKB kamatemelési ciklusa lassan a végéhez közeledik, így a növekedési papírok árbevételének jelenértéke ismét attraktív lehet. A Nasdaq 100 márciusban kezdett el emelkedni, az európai tech szektor pedig a régió legjobban teljesítő ágazatai közé tartozik. A növekedési részvények árazása a hüvelykujjszabály szerint úgy történik, hogy a várható árbevétel-növekedést a várható inflációval (az állampapírhozamokkal) diszkontálják. A kamatemelési hullám nyomán viszont hozamemelkedés következett be, a diszkontráta megemelkedett, így árbevételük jelenértéke csökkent. A jegybanki fordulatban reménykedők felhajtották a tech szektor papírjainak árfolyamát, Európában például a Stoxx Europe 600 Technology Index 24-szeres előretekintő nyereséget áraz, a historikus átlag 19,4-szeres. 

Az azonban globálisan is makacsabbnak bizonyul a vártnál, s világossá vált, hogy

a jegybankok számára a fogyasztói árak növekedési ütemének letörése fontosabb, mint a gazdasági növekedési szempontok.

 Vagyis marad a magas és várhatóan még tovább emelkedő kamatszint, még ha lesz is az ára.

Túlértékelt az európai tech-szektor
 

„Továbbra is óvatosak vagyunk, elképzelhető, hogy recesszió közeleg” – mondta Kornitzer, hozzátéve, hogy a helyzetet súlyosbíthatja, ha az amerikai kis- és közepes bankok válsága nem oldódik meg, rosszabb esetben átterjed Európára is.

Az alapkezelő a tech papírok közötti óvatos válogatás mellett lehetőséget lát az egészségügyi szektorban is:

„Még mindig vannak helyek az ágazatban, ahol jól el lehet bújni; az egészségügy tipikusan ellenáll a gazdasági ciklusok váltakozásainak.”

Az alap így tulajdonol AstraZeneca-, Roche- és Merck-részvényeket is. Kornitzerék látnak lehetőségeket a szintén válságálló luxusiparban is, főleg az LVMH, a Kering vonzó számukra. Ezek a papírok igen drágák, viszont számos módszert ismernek fogyasztóik megtartására, és gazdasági lejtmenet esetén képesek nagymértékben csökkenteni a költségeiket.

A jegybanki kamatfordulatra bazírozva a tengerentúlon is kitört a tech rali, a Nasdaq Composite index az év eleje óta 16 százalékos pluszt hozott össze. 

 

A kamatfordulat elmaradása azonban ezen a piacon is korrekcióval fenyeget, a JPMorgan stratégája, Marko Kolanovic és a BofA stratégája, Savita Subramanian is a részvénypiaccal kapcsolatban figyelmeztetett. Az előbbi szerint a részvények gyengülni fognak innentől az év végéig, a mostani állapotot vihar előtti csendként jellemezte. Az utóbbi szerint a hangulat régen volt ennyire negatív, ezt annak ellenére állítja, hogy a bank „eladóoldali indikátora” már közel van a vételi jelzés adásához.