A dél-koreai trösztellenes hatóság (Korea Fair Trade Commission, KFTC) 42,1 milliárd von (31,88 millió dollár) bírsággal sújtotta az Alphabet birtokolta Google-t, amiért blokkolta a mobiljátékok megjelenését egy rivális alkalmazásboltban.

[2016-12-26] "Googleplex", Google Headquarters, Mountain View, California. Google logo on the office building is in this photo
Fotó: Shutterstock

A KFTC szerint a keresőóriás 2016 júniusa és 2018 áprilisa között arra kötelezte a játékgyártókat, hogy kizárólag a Google Playen adják ki a programokat az androidos okostelefonokon. Ezzel tisztességtelenül akarta erősíteni piaci pozícióját és csökkentette a távol-keleti országban népszerű alkalmazásbolt, az One Store bevételeit. A felügyeleti szerv megállapította, hogy a játékkiadók közül a Netmarble, a Nexon, az NCSOFT és más kisebb cégek voltak az érintettek – írja a Reuters.

A Google közölte: nem ért egyet a döntéssel, és megvizsgálja a lehetőségeket, hogy felmérje a további lépéseket.

Szöul nem először bünteti az amerikai vállalatot: 2021-ben 207,4 milliárd vonos (176,64 millió dolláros) bírsággal sújtotta a Google-t, ugyanis a cég engedélye nélkül a Samsung és az LG nem módosíthatta az Androidot. Az előbbi 2013-ban próbálkozott olyan okosóra piacra dobásával, amely módosított Android operációs rendszert használt volna, ám kénytelen volt más szisztémára váltani, miután a Google ezt nem engedélyezte.

Az ázsiai ország 2021 augusztusában azt is megtiltotta, hogy az alkalmazásokon belül vásárlások kizárólag a Google és az Apple platformján keresztül legyenek lehetségesek. Nemcsak dél-koreai trösztellenes hatóságok léptek fel a techóriás ellen: az indiai trösztellenes hivatal szerint a Google visszaélt erőfölényével az online keresés és az Android alkalmazásbolt terén, ezért az indiai versenyhivatal (CCI) tavaly októberben 161 millió dollár bírságot szabott ki a vállalatra.

Szintén tavaly a CCI egy másik ügyben is elmarasztalta a céget, és 113 millió dolláros bírsággal büntette, amiért arra kényszerítette az alkalmazásfejlesztőket, hogy a fizetési rendszerét használják. A techóriás hirdetési technológiája szintén rengeteg kritikát váltott ki, a kiadók panaszai miatt a trösztellenes hatóságok világszerte vizsgálják a vállalat tevékenységét, miközben a cég adatvédelmi és más versenyellenes gyakorlatok miatt is milliárdos büntetéseket kapott. Például a francia versenyfelügyelet tavaly 220 millió eurós bírságot szabott ki a vállalatra, míg az Európai Bizottság és a brit kormány a Google adtech üzletágát vizsgálja.

Felhők felett csaphat össze a Google a Microsofttal

Az Alphabet birtokolta Google Cloud versenyellenes magatartással vádolta a Microsoftot a felhőalapú szolgáltatások terén, és kritizálta a kisebb európai cégekkel kötendő közelgő megállapodásokat, mivel ezek nem oldják meg a problémákat.