Mintegy 10,8 milliárd dollárért megvásárolja a kaliforniai Prometheus Biosciences nevű biotechnológiai céget a szintén tengerentúli Merck & Co. gyógyszergyártó – jelentette be a vevő, amely a legtekintélyesebb Wall Street-i tőzsdeindex, a Dow Jones 30 tagú elitklubjába tartozik.

Companies Working On Covid-19 Medication
Merck & Co. logo displayed on a laptop screen and medical pills are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 18, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakob Porzycki

Robert Davis, a Merck vezérigazgatója szerint a Prometheus PRA023 nevű ígéretes gyógyszere, amelyet a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és más autoimmun betegségek kezelésére fejlesztenek, több milliárd dolláros forgalmat hozhat cége számára, és erősíti jelenlétét az immunológiában.

Az akvizíció révén belépünk az immunológia területére, ahol a potenciális Chron-gyógyszer várhatóan hosszú szabadalmi időszaka alatt fenntarthatóan növekedhetünk még a következő évtizedben is

– tette hozzá Davis, megemlítve, hogy a készítményről a közelmúltban biztató II. fázisú klinikai vizsgálati eredményeket tettek közzé. Ennek megfelelően meg is fizetik az autoimmun betegségek kezelésére specializálódott gyógyszerfejlesztő vállalat árát, hiszen 

részvényenként 200 dollárt adnak érte, ami 75 százalékos prémium a papírok pénteki 115,3 dolláros tőzsdei záróárához viszonyítva.

Ha az üzlet a terveknek megfelelően az idei harmadik negyedévben lezárul, a Merck már a negyedik negyedévben vagy legkésőbb 2024 első negyedévében átveheti a gyógyszer fekélyes vastagbélgyulladás elleni tesztelését, reményt keltve az eddig gyakorlatilag gyógyíthatatlannak tartott betegségekben szenvedők számára.

A Merck egyébként jó időzítéssel vásárolt be, hiszen a kasszasikernek bizonyult, Keytruda nevű, rákellenes immunterápiás orvosságához fűződő szabadalmai az évtized vége felé lejárnak, és már jó előre pótolni kívánja az emiatt várható bevételkiesést. A vállalathoz csak tavaly közel 21 milliárd dollár folyt be a Keytruda értékesítéséből. A PRA023 pedig éppen a Keytruda szabadalmának lejárta körül fordulhat termőre.

A Merck & Co árfolyama 6 hó
 

Davis amúgy a szív- és érrendszeri gyógyszerekre szakosodott Acceleron 2021-es megvásárlásához hasonlította az üzletet, amelynek nyomán a Merck villámgyorsan kiépítette a területhez kapcsolódó üzletágát.

Úgy vélem, most már nagyon erős portfóliónk van a szív- és érgyógyászat területén. A Prometheusszal hasonló portfóliót építhetünk ki az immunológiában is

– emelte ki a vezérigazgató, egyben rámutatva, hogy a közel 300 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációjú Merck globális elérhetőséget biztosít, és jelentős tőkét fordít az autoimmun betegségek elleni kezelés szabadalmaztatására és piacra dobására.

Rá is fér már egy komolyabb üzleti siker a Merckre, hiszen tavaly tárgyalt a rákkutatással foglalkozó Seagen biotechnológiai vállalat felvásárlásáról is, de a rivális Pfizer 43 milliárd dolláros ajánlatával a múlt hónapban lecsapta a kezéről a céget.

Ráadásul a menedzsment februárban az elemzői konszenzust várhatóan el nem érő idei éves profitra és a koronavírus elleni kezelésekből származó bevételeinek meredek visszaesésére figyelmeztetett.

A Merck & Co.-t mindennek ellenére a Refinitiv elemzői konszenzusa 122 dolláros medián célárral már az akvizíció bejelentését megelőzően is vételre ajánlotta.

Áttörést hozhat a Moderna és a Merck vakcinája a bőrrák kezelésében

A Moderna melanóma elleni kísérleti vakcinája és a Merck gyógyszergyártó cég Keytruda immunterápiájának együttes alkalmazása 44 százalékkal csökkentette a bőrrák kiújulásának kockázatát.