Egyre magasabb és folyamatosan növekvő célsávot szabnak meg az elemzők az arany várható átlagárának a Reuters mérései szerint. 

Gold,Bullion,Bar,On,Dark,Background.,Large,Cast,Investment,Gold
Fotó: Cloudy Design

A hírügynökség által végzett, 41 elemző megkérdezésével zajló felmérés eredménye azt mutatja, a nemesfémben rejlő lendület messze felülmúlja a szakértők előzetes várakozásait.

A szakemberek az idei második negyedévre 1950, a harmadikra 1965, míg a jövő évre 2000 dolláros unciánkénti átlagárat valószínűsítenek a nemesfém számára.

A Reuters három hónappal ezelőtti mérése még 1852 dolláros idei átlagár-várakozást eredményezett, a szakemberek tehát negyed év alatt közel 100 dollárral emelték meg előrejelzéseiket. Az elemzői konszenzus ilyen mértékű felfelé módosítására ugyanakkor mindenképpen szükség volt: az arany ára a bankpánik márciusi kirobbanása óta eltelt másfél hónapban egy több mint 220 dolláros rali nyomán 24 dollárra közelítette meg a nemesfém rekordárfolyamát, a 2069 dolláros szintet.

Az arany árfolyama 1 éves
A befektetői és jegybanki aranyéhség jót tett a nemesfém kurzusának.

A felfutás mögött a bankpánik okozta jegybanki kamatpályamódosítások hatása, és a középtávú gazdasági előrejelzések egyaránt megtalálhatóak. Az amerikai pénzügyi rendszer megingása ugyanis azt jelezte előre mind a befektetők, mind a szakértők számára, hogy a Fed minden bizonnyal kénytelen lesz lassítani, majd le is állítani történelmi kamatemelési kampányát, hogy enyhítse a pénzügyi rendszerre nehezedő nyomást. 

A csökkenő amerikai kamatok gyengítik a dollárt, ezáltal relatív diszkontot nyújtanak a más országok devizáiban való felvásárlók számára, emellett ugyanakkor az inflációs aggodalmakat erősítik: a megtorpanó, majd (a jelenlegi befektetői hangulat szerint) november elején lefelé forduló kamatpálya ugyanis minden bizonnyal nem lesz képes a két százalékos jegybanki inflációs célig visszaszorítani a pénzromlás mértékét – az arany pedig a legtöbb befektető számára egyet jelent az infláció-biztos befektetéssel.

Az arany kurzusa az idei év kezdete óta több mint tíz százalékot erősödött.