Zavarba ejtő jelenségre hívta fel a figyelmet a napokban a Société Générale (SocGen) elemzői jegyzete: nehéz értelmezni a befektetőknek a kínai részvénypiacokon zajló folyamatokat az idén, mert mióta a hatóságok az év elején véget vetettek a pandémia miatt bevezetett, gazdasági bénultságot okozó korlátozásoknak, a papírok egy csoportja teljesen másképp viselkedik, mint a többiek. Ezek a „szankcionált részvények”, azoknak a kínai vállalatoknak a papírjai, amelyeket a növekvő geopolitikai rivalizálás közepette az Egyesült Államokban büntetőintézkedésekkel sújtottak.

China's Naura Technology to set up US subsidiary to improve product line --FILE--People visit the stand of China's Naura Technology Group during an exhibition in Shanghai, China, 14 March 2018.  China's Naura Technology Group Co. plans to invest USD5 million to set up a wholly-owned subsidiary in the US to carry out key technology research and product development in the field of integrated circuit equipment. Naura's wholly-owned subsidiary Beijing Naura Microelectronics Equipment Co. will fund the establishment of the US unit, said a statement from the leading high-end integrated circuit technology equipment supplier. (Photo by dycj / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: AFP

Könnyen lehet, hogy nem tűnne elő ez a kontraszt, ha a járványkorlátozások levetésével a kínai gazdaság szép lendületet vesz, de az év eddigi része inkább az aggodalmak jegyében telt. Nem csak a belső gazdasági motorok pöfögnek viszonylag alacsony fordulatszámon, a nagy nyugati exportpiacokon is megnyirbálták a keresletet az ellen küzdő jegybankok kamatemelései. 

A 4,5 százalékos éves kínai GDP-növekedés az év első negyedében még mindig halovány az elmúlt évtizedek szokott tempójához mérten. A hongkongi Hang Seng részvényindex (HSI) pedig – miközben a nyugati indexeket alig nyesték meg a jegybanki kamatemelések – borzasztóan teljesített a pandémia érkezte óta eltelt több mint három évben. Habár múlt évi hatalmas veszteségeinek javát az év vége körül eltüntette, az elmúlt hónapokban megint esett, és egyéves távlatban több mint 7 százalékot vesztett, három év alatt pedig több mint 18-at.

 

Az indexet követni tehát nem feltétlenül bizonyult gyümölcsöző vásárlási stratégiának az elmúlt időszakban. Az USA-ban szankcionált papírokat azonban igen. Természetesen csak a nem amerikai befektetőknek, hiszen számukra ezeket a részvényeket megvásárolni tilos.

A SocGen elemzői, Frank Benzimra és Makhdoom Muteeb Raina a lenti grafikonon mutatták be a különbséget. Aki a Hongkongban jegyzett kilenc szankcionált kosarát vásárolta, az nagyon szép nyereségre tehetett szert az elmúlt hónapokban, aki viszont általában a piac teljesítményére fogadott, az hoppon maradt.

 

Az elemzők azzal a magyarázattal szolgáltak a szankciós papírok túlteljesítésére, hogy az állami tulajdonú kínai papírok – a regulált szektorokban is, mint az energia, a pénzügyek, a telekommunikáció és a közszolgáltatók – szép osztalékot fizetnek. Ebben az összefüggésben a részvényárak eltérő teljesítménye azt tükrözi, hogy a gazdasági kilábalás egyenetlen és strukturális kihívásokkal van terhelve – írják a jegyzetben. A szakemberek hozzáteszik: ha a kilábalás kiszélesedik, és eléri a feldolgozóipart, ez valószínűleg a most magas osztalékú papírok uralmának a végét jelenti. 

helyett nacionalizmus

A Reuters pénteki anyaga a szankciós részvények túlteljesítéséről azonban egy másik mozgatóról számol be.

Miközben az amerikai retorika élesedik, és szélesedik azoknak a cégeknek a köre, amelyekre Washington a maga eszközeivel lecsapna, a kínai patrióták rittig is ezeknek a vállalatoknak a papírjait vásárolják.

Az országunk melletti kiállást kell választanunk... és az ország szükségleteinek megfelelően rendezni a hosszú távú befektetéseink elosztását

– idézte a hírügynökség Liu Tuo-csit, a Shanghai Zhangying Investment Management Co. befektetési főnökét, aki egy roadshow során a kínai–amerikai konfliktust kibékíthetetlennek nevezte. A perpatvarnak azonban van jó oldala is – tette hozzá a bankár. „Arra kényszerít minket, hogy magunk gyártsuk a csipeket… minél magasabb a szél és a hullámok, annál drágább a hal.”

A Reuters beszédes részvénypiaci példákkal támasztja alá: valóban működik az a bizarr összefüggés, hogy ha egy kínai vállalatot külföldről szankcionálnak, vagy csak felvetik ennek a szándékát, akkor nem lemegy a részvényének az ára, hanem föl.

A félvezetők termeléséhez szükséges felszereléseket gyártó kínai vállalatok részvényei megdrágultak március vége óta, amikor Japán bejelentette, hogy 23 terméktípus exportját korlátozzák. A NAURA Technology Group részvényei 14 százalékot erősödtek, a Piotech papírjai 45, az ACM Research Shanghai részvényei 19 százalékot.

Hasonló történt, amikor ezen a héten amerikai politikusok a ChangXin Memory Technologies (CXMT) szankcionálását sürgették, miután Peking megtiltotta az ország kritikus információs infrastruktúráját üzemeltető cégeinek, hogy az amerikai csipipari óriás, a Micron termékeit vásárolják. A kínai memóriacsipgyártók részvényárai szépen elindultak felfelé: csak ezen a héten 26 százalékot erősödött a ZBIT Semiconductor, a Montage Technology pedig 4 százalékot. A papírokat nemcsak a nacionalisták vásárolják, hanem azok is, akik részvényekbe fektetnének, de a pandémia utáni általános részvénypiaci szárnyalás elmaradása kevés választást hagy számukra.

A Micron elleni importstoppal Kína a saját sebezhetőségéről rántotta le a leplet

A távol-keleti nagyhatalom nem tud úgy visszaütni Amerikának, hogy ne ártana magának is.

A Citic Securities brókercég szerint az amerikai és a japán szankciók a kínai csipipar ellen azt érik el, hogy Kína fokozott erőfeszítéseket tesz, még nagyobb állami támogatás mellett a külföldi technológiák kiváltására – írta a Reuters. 

Emelkednek a kínai zászlók, ezt tükrözi az is, hogy legalább nyolc vagyonkezelő cég folyamodott az értékpapír-hatósághoz, hogy olyan termékeket dobjanak a piacra, amelyek a külföldi szankciókra legérzékenyebbek, és a technológiai háborúban kulcsszerepet játszó CSI számítástechnológiai infrastruktúra indexet követik. Az új pénzalapok valószínűleg az olyan kínai technológiai és csipgyártó óriásokba fektetnek, mint a ZTE Corp., a Unisplendour Co. vagy a Montage and Cambricon Technologies.

ZTE's unpaid debt for construction firm a 'normal business dispute' --FILE--People visit the stand of ZTE during the 6th China Mobile Global Partner Conference in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 6 December 2018.The reported ZTE Corp's inclusion in the list of overdue debtors by a local court is "just a normal business dispute" with a construction firm rather than being executed for any dishonesty reasons, the Chinese telecom equipment maker told the Global Times. The comment comes after local media reported that Shenzhen Intermediate People's Court has filed a case on December 17, including ZTE in the list of executed persons with a payment target of 31.87 million yuan ($4.63 million). The applicant of the case is State-owned 5th Bureau of China State Construction Engineering Corporation (CSCEC5B). The court ruling has led to market speculation that whether the Chinese telecom equipment company, which was once pushed to the brink of financial collapse due to a US sanction that banned it from importing US-made parts and software, is now struggling with capital constraints even after the ban was lifted and is therefore having a difficult time in recovering from the sanction. In response to the court filing, ZTE said that the case is "just a normal business dispute" with the construction company. "We have raised an action of opposition to the court on Monday and the two parties involved in the matter are still negotiating in a friendly manner to resolve the dispute." (Photo by Zhong zhenbin / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Csong Csen-bin

A globális csipháborúba már Európa is belebonyolódott. A kínai külkereskedelemtől való függését csökkenteni kívánó Németország például korlátozná a félvezetők gyártásához használt vegyi anyagok exportját Kínába. A kínai befektetők azonban fütyülnek minderre, és bizakodnak. Aki rövid távon forgatta a pénzét, az még meg is gazdagodhatott a konfliktuson.