A első negyedévben az Advanced Micro Devices (AMD) bevétele 9 százalékkal, 5,35 milliárd dollárra csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami enyhén meghaladta az elemzők 5,3 milliárd dolláros várakozását. A bruttó nyereség 2,36 milliárd dollár volt, ez éves szinten 16 százalékos visszaesésnek számít – derül ki a kaliforniai székhelyű cég jelentéséből.

Kyiv, Ukraine - August 19, 2022: MSI MECH 2X with AMD Radeon RX6700XT chipset unboxing, graphics video card back ports metal panel in blue light, close-up with box
Fotó: Shutterstock

A processzorokat és videókártyákat gyártó vállalat az idei negyedévre 5,3 milliárd dollár körüli bevételt prognosztizált, plusz-mínusz 300 millió dollárral, ami elmarad a Refinitiv által megkérdezett elemzők 5,48 milliárd dolláros becslésétől. Az AMD vezérigazgatója szerint jól teljesítettek az első három hónapban, a vártnál több bevételt kasszíroztak, és az adatközpontok terén 50 százalék feletti részesdést értek el. Ez utóbbi főleg annak köszönhető, hogy a rivális Intel Sapphire Rapids nevű processzora a tervezett 2021 helyett csak idén került a piacra.

Az AMD árfolyama 5 éves
 

Elemzők szerint a cég elveszítheti mostani részedését az Intellel szemben, részben amiatt, hogy versenytársa jobb ügyfélkapcsolatokkal rendelkezik. Az AMD vezérigazgatója ennek ellenére bizakodó és közölte: az év második felében a vállalat már növekedési pályára áll. Úgy tervezik, hogy a év végén megkezdik a terjeszkedést a felhőalapú MI-piacon, a növekedésben pedig az Instinct MI300 nevű CPU- és GPGPU-kombináció lesz segítségükre.

A szakértők azonban leszögezték, hogy az MI300 alulmarad rivális Nvidia H100 nevű megoldásával szemben. A videójátékos területen egyébként lemaradt a vállalat: a Steam statisztikái alapján a gamerek közel 67 százaléka használja a rivális Intel processzort, míg videókártyák terén a versenytárs Nvidia megoldásait több mint 76 százalék választotta. Az AMD részesedése az utóbbi területen a 15 százalékot sem éri el.

Generációváltás jön a videókártyáknál

A Steam statisztikái alapján a játékosok elkezdték lecserélni a régebbi grafikus kártyákat, és áttérnek az Nvidia RTX 3000-es szériájára. A néhány hónapja piacon lévő, legfrissebb és legerősebb, egyúttal a legdrágábbnak számító RTX 4000-es kártyák továbbra sem elterjedtek.