Alaposan meglátszik a Foxconn teljesítményén a műszaki cikkek iránti csökkenő világpiaci kereslet, a többi között az Apple készülékeinek szerződéses bérgyártója a márciussal zárult három hónapot 56 százalékkal kisebb, 417 millió amerikai dolláros adózott nyereséggel zárta

This aerial photo shows a Foxconn logo on a building in Tucheng district, New Taipei City on May 6, 2022. (Photo by Sam Yeh / AFP)
A Foxconn nem teszi ki az ablakba az első negyedéves beszámolóját.
Fotó: AFP

Ehhez képest a cég szereplését követő 13 elemző csupán egyszázalékos mérséklődést várt a Refinitív összegzése szerint.

Ilyen gyenge muzsikát legutóbb három évvel ezelőtt hallhattak a tajvani óriásvállalat vezető szólistáitól. 

Annyi biztos, hogy a cég által gyártott iPhone-ok nem bűnösek a látványos összezuhanásban, azokból a vártnál is több fogyott az amerikai technológiai óriás legutóbbi gyorsjelentése szerint. Igaz, abban a darabszámot immár hagyományosan nem tüntetik fel, csak a befolyt bevételt. 

Ugyanez a helyzet a Mac számítógépeknél, amelyeknél 30 százalékos visszaesés volt a bevételekben, itt garantáltan zsugorodtak a darabszámban mért eladások is. A Canalys piackutató szerint az első negyedévben 33 százalékkal kevesebb személyi számítógép (PC) fogyott világszerte, ezt a Foxconn a saját bőrén érezte. A cég más PC-gyártók készülékeinek összeszerelését is végzi. A képet azonban árnyalta 

a Foxconn elnöke, Liu Jung-vej, aki közleményében a nem működő üzletágaknál történt kényszerű leírásokkal magyarázta a cég történetében méltatlanul alacsony profitot.

Liu azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni, így a befektetők sötétben tapogatózhatnak, hogy melyik divíziónál mekkora lehet a baj. Arra viszont tett utalást, hogy a bajokat csak tetézi a folyó negyedévben tovább szűkülő piac, de azt itt is a befektetők fantáziájára bízta, hogy mennyivel csökkennek a tavalyi bázishoz képest a második negyedév bevételei. 

Portland, OR, USA - Oct 19, 2021: The Foxconn logo is seen on a new iPhone 13 Mini. Foxconn Technology Group  is a Taiwanese multinational electronics contract manufacturer and a key Apple supplier.
Az iPhone-ok csaknem 70 százalékát a Foxconn szereli össze.
 Fotó: Shutterstock

Mivel a Foxconn bevételeinek több mint a fele az okostelefon-gyártók megrendeléseiből jön, borítékolható, hogy nem lesz diadalmenet a második negyedév. 

Öröm az ürömben, hogy a felhő- és hálózati termékek gyártásából származó bevétel az idén várhatóan nem csökken, 

a stagnálás viszont így is vaskos kudarcnak tekinthető a korábbi, fényes bővülést előrevetítő nyilatkozatokhoz képest. A Foxconn az év elején 2023-ra stagnáló bevételt prognosztizált, ez úgy jön össze, hogy az első fél év gyenge forgalmát a másodiké majd egyenesbe hozza.

 

A gyengülő kereslet és a Foxconn a termelésének földrajzi diverzifikálása, a Kínán kívüli beruházásokkal kapcsolatos forrásigény együttesen azt eredményezik, hogy a 2023-as teljesítményük nem lesz fényes – jegyzik meg a tajpeji székhelyű Daiwa Capital Markets elemzői. 

A Foxconn – hivatalos nevén Hon Hai Precision Industry – egyébként új területek felé is nyit, tavaly megvásárolták a General Motorstól annak Lordstownban lévő gyáregységét, ahol elektromos autók összeszerelését végzik majd – szokás szerint bérmunkában. Az új üzletág vezetésére a Nissan korábbi topmenedzserét, Jun Sekit szerződtették. 

A cég Szaúd-Arábia saját autógyártásának megteremtésében is részt vesz, a szaúdi vagyonalappal közös finanszírozásban építenek egy villanyautógyárat, ahol a BMW szakmai közreműködésével Ceer márkanéven készítenek majd gépkocsikat. A gyorsjelentésre a Foxconn árfolyama csekélynek mondható, 1,4 százalékos gyengüléssel reagált a tajpeji börzén.