A japán Kioxia és az amerikai Western Digital (WD) felgyorsítja a fúziós tárgyalásokat, a legújabb terv szerint az egyesült vállalat 43 százalékban a Kioxia, 37 százalékban a WD birtokában lenne, míg a fennmaradó részen a két cég részvényesei osztoznának. A névtelenséget kérő források elárulták: nem született végleges döntés, a részletek még változhatnak.

Chip,On,The,Board,Computer
Fotó: Shutterstock

A két vállalat Japánban közösen gyárt NAND flash memóriacsipeket, amelyeket okostelefonokban, számítógépekben, laptopokban és adatközpontok szervereiben használnak, ezenkívül a cégek memóriakártyákat, pendrive-okat és külső merevlemezeket is készítenek. Az egyesített Kioxia–Western Digital globálisan a NAND flash memóriacsip-piac egyharmadát birtokolná, így a szegmenst jelenleg uraló a Samsunggal kerülne egy szintre. A mostani fúzió nem érintené az autóiparban használatos félvezetők ellátási láncát – írja a Reuters.

Elemzők szerint a tulajdonosok és a két cég is jól járna az egyesüléssel, ugyanis a flashmemória-piac visszaesése kellemetlenül érintette a két vállalatot, míg a riválisokat (Samsung, SK Hynix, Micron) kevésbé viselte meg. A Kioxiát 2018-ban adta el a Toshiba a Bain Capital által vezetett konzorciumnak 18 milliárd dollárért, bár a japán vállalat továbbra is a Kioxia 40,6 százalékát birtokolja. 

A Toshiba is átalakításon megy keresztül: a szigetország legnagyobb magántőkealapja által vezetett befektetői konzorcium, a Japan Industrial Partners (JIP) 15 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a cégre, bár a vállalat igazgatótanácsa nem ajánlotta elfogadásra az üzletet a részvényeseknek, mivel kevesellték az összeget. 

A Toshiba szerint éppen a Kioxia csökkenő értékelése az egyik tényező, ami lehúzta a JIP által ajánlott árat.

A Toshiba egyik részvényese pedig az Elliott Management, amely a Western Digital elsőbbségi részvényeit is magáénak tudja. Az Elliott tavalyi óta sürgeti a WD-t, hogy válasszák le flashmemória-üzletágát a merevlemezes részlegéről, amely viszont meghiúsítaná a tervezett fúziót. A források szerint az még nem világos, hogy a Toshiba mit tenne a Kioxiában lévő részesedésével, ha az egyesülés megvalósul. Az is kérdéses, hogy a JIP Toshibára tett ajánlata hogyan módosulna a fejlemények tükörében.

A Kioxia és a Western Digital 2021 óta folytat fúziós tárgyalásokat, eközben azok megakadtak egy sor probléma, többek között az értékelési eltérések miatt. A megbeszélések az idén januárban indultak be újra. A híreket egyik érintett sem kívánta kommentelni.

Felforgathatja 2023 egyik legígéretesebb vállalatát az új részvényes

Elemzők közel 30 százalékos felértékelődési potenciált látnak a Salesforce-ban. Nem tudni, mit tervez az Elliott Management, de korábban sikerült átrendeznie a sorokat olyan cégek menedzsmentjében, mint a PayPal, a Pinterest vagy a Swedish Match. De emlékezetes volt a Twitter-alapító Jack Dorsey lemondatása is.