Rég látott gyenge év és átlagosan közel 7 százalékos negatív hozam után az idei év sokkal jobban indulhatott az önkéntes nyugdíjpénztáraknál (önyp). Bár az első negyedéves statisztikákra még várni kell néhány napot, a pénztári portfólióhozamok idei alakulása alapján markáns fordulatra lehet számítani. A önyp-portfóliók szinte kivétel nélkül pozitív hozamot értek el május közepéig, a pénztárak által kínált, általában négy választható portfólió közt viszont teljesen megfordult az évek óta megszokott sorrend: a kockázatosabb befektetési stratégiát követők alulteljesítők, míg az általában a betöltése előtti utolsó öt évre javasolt klasszikus portfóliók több pénztárnál is az élre kerültek.

Planning and Investing, Business Growth, Progress or Success Ideas
Planning and Investing, Business Growth, Progress or Success Ideas, Entrepreneur or Trader Showing Hands-On Virtual Growth Stock Chart, Stock Market or Digital Asset.
Fotó: Teera Konakan

Az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztárnál a klasszikus portfólió a legjobban teljesítő idén, az év elejétől mért hozam 7 százalék. Az ide befektetett összegből egy darab részvényt sem vásároltak, 85 százalékért állampapírt vettek, a többi lekötött betét és számlapénz. A rangsor végén a kockázatvállaló portfólió áll, ez a 90 százalékos részvénykitettséget céloz meg (azon belül 73-17 a nemzetközi és hazai részvények súlya), a többi állampapírban pihen. Ez az önyp-portfólió mindössze 3,3 százalékot hozott május közepéig, amivel alulteljesítő a 4,7 százalék megtérülést elérő BUX-hoz és pláne a 8 százalék felett járó amerikai SNP 500-hoz képest. 

Hasonló a helyzet az Aegonnál, ahol a 100 százalékban állampapírba fektető klasszikus portfólió került az élre közel 6,9 százalékkal, nincs sokkal lemaradva mögötte a fele részvény-fele kitettséget követő növekedési portfólió sem (6,4 százalék), kisebb meglepetésre az év elején indított és diszkontkincstárjegyeket, valamint rövid magyar állampapírokat vásárló pénzpiaci alapjuk csak 3,8 százalékot termelt a hónap közepéig. Az Ersténél 6 százalék a legmagasabb idei megtérülés, az OTP-nél szintúgy.

Felér egy pofonnal: történelmi veszteséget hoztak össze tavaly a nyugdíjpénztárak

A 2021-es gyenge év után 2022-ben még rosszabbul teljesítettek az önkéntes nyugdíjpénztárak, több mint százmilliárd forint a veszteségük.

 

Fontos határidő jár le a jövő héten, milliárdokat kapnak vissza a pénztártagok

A személyi jövedelemadó bevallási határideje május 22., addig lehet rendelkezni az adókedvezmény-visszaigénylésekről. Minden egészség- vagy nyugdíjszámlára befizetett összeg után 20 százalék, maximum évi 150 ezer forint adókedvezmény jár vissza. 

Fontos azonban tudni, hogy a ezt nem utalja vissza automatikusan: ha az adózó nem rendelkezik róla az szja-bevallásában, akkor az összeg elveszik

– hívta fel a figyelmet a Prémium Egészségpénztár keddi közleményében. A visszakapott összeg vagy az egészség- vagy a nyugdíjpénztári számlára kerül, és onnan lehet ismét felhasználni vagy a nyugdíjcélra félretenni.

De nem mindenki él a lehetőséggel. Az MNB kimutatása szerint az egészségpénztári tagok által visszaigényelhető összeg 15, míg az önkéntes nyugdíjpénztári tagok befizetései után járó adókedvezmény közel 40 százaléka nem érkezett vissza a pénztárakba 2022-ben – mondta Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégiai tanácsadója. 

Az MNB adatai szerint 2022-ben 15,8 milliárd forint volt az önkéntes nyugdíjpénztári a fentiek alapján ha mindenki élt volna a lehetőséggel, 26,3 milliárd került volna vissza a pénztárakhoz, 

így viszont 10 milliárdos talált pénz keletkezett a büdzsében.

Forrás: MNB

Promóciók, költségek

Májusban van példa promóciókra is, az egyik banki hátterű pénztár például az új tagok első befizetésére 20 százalék (maximum 100 ezer forint) kiegészítést fizet, amit az önyp-számlán írnak jóvá. S mi a helyzet a költségekkel?

Sokan tévesen azt hiszik, hogy az önyp-tagság esetén csak a befizetésnek van költsége, de ez csak részben igaz, mivel meg kell fizetni az alapkezelés költségét is. Az MNB oldalán elérhetők a költségmutatók, amelyek jelenleg tízéves időszakra évi 0,33 és 3,16 százalék közt szóródnak. Ez azt jelenti, hogy csak az ezen TKM-szintek feletti hozam minősül nettó hozamnak.