Ragyogó első negyedévet tudhat maga mögött a Skoda: a Volkswagen csoport cseh márkája gyakorlatilag minden mutató téren javítani tudott korábbi eredményeihez képest.

Fotó: AFP

Az üzemi eredmény éves viszonylatban 60,8 százalékkal 542 millió euróra nőtt az első negyedévben, míg a bevétel 30 százalékos erősödésen ment keresztül, 6,8 milliárd euróra emelkedett.

A leszállított járművek száma 12,6 százalékkal nőtt meg,

a vállalat szerint ennek hátterében a tartósan magas kereslet és a dél- illetve nyugat-európai országokban tapasztalt rendelések számának látványos megugrása található.

A Skoda számára a pozitív eredmények kifejezetten jó hírt jelentenek: az autógyártó ugyanis nagy kárvallottja volt az elmúlt három év során tapasztalt alkatrész- és alapanyaghiánynak, ami mind az átadott járművek számára, mind a várólisták hosszára fájdalmas hatással volt.

A közelmúltban a vállalat pénzügyi eredményeit negatívan befolyásoló külső hatások háttérbe szorulása nyomán a Skoda képes volt megfordítani a negatív tendenciát, és visszatérni a helyes irányba

– fogalmazott a cég közleménye.

A vállalat tisztán elektromos járműve, az Enyaq iránt 40,7 százalékkal nőtt meg az érdeklődés az első negyedév során.

A Skoda anyavállalata, a Volkswagen a múlt héten tette közzé negyedéves jelentését. A világ második legnagyobb járműgyártó csoportja az első negyedév során 2,27 millió autót állított elő, 1100 fővel növelte alkalmazottainak számát és 21,5 százalékos bevételnövekedésről számolt be.

Jókora gázfröccsel indította az évet a Volkswagen csoport 

A menet közben végrehajtott áremeléseknek köszönhetően a konszern egyes üzleti mutatói is kedvezőbben alakultak. A bevétel 21,5 százalékkal, 76,19 milliárd euróra ugrott, de nem tudott lépést tartani vele az üzemi eredmény, sőt, ezen a soron 31 százalékos visszaesés történt. A Volkswagen csoport 5,747 milliárd eurós üzemi profitot ért el az idei első három hónapban. Ebből adózottan 4,73 milliárd maradt a kasszában, ami 30 százalékos mínusz a bázisidőszakhoz viszonyítottan. A csökkenésben elsősorban az autógyártással közvetlenül össze nem függő pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos átértékelődések játszottak szerepet.