Megtörtént a Tesla első lítiumfeldolgozójának alapkő-letétele a Texas állambeli Corpus Christiben, ahol az elektromosautó-gyártó Észak-Amerika legnagyobb ilyen jellegű létesítményét építi fel, egy 375 millió dolláros beruházás keretében. A feldolgozó a tervek szerint 2025-ben már teljes kapacitással működhet, ami azt jelenti, hogy évi egymillió villanyautó akkumulátorához elegendő mennyiségű lítium-hidroxidot tud kinyerni a helyszínre szállított koncentrátumból. 

Tesla CEO Elon Musk smiles as he addresses guests at the Offshore Northern Seas 2022 (ONS) meeting in Stavanger, Norway on August 29, 2022. The meeting, held in Stavanger from August 29 to September 1, 2022, presents the latest developments in Norway and internationally related to the energy, oil and gas sector. (Photo by Carina Johansen / NTB / AFP) / Norway OUT
cége gáláns adókedvezményt is kapott Texas államtól a beruházás támogatására.
Fotó: Carina Johansen / AFP

Elon Musk cégalapító-vezérigazgató mesterterve szerint a Tesla 2030-ra évi húszmillió villanyautót fog gyártani, s az is cél, hogy az ellátási lánc kulcsfontosságú elemeit saját kézben tudja tartani, ne legyen kiszolgáltatva a külföldi, elsősorban kínai vállalatoknak. Az akkuellátás kritikus fontosságú, ezért a Tesla másokhoz hasonlóan folyamatosan invesztál a fejlesztésbe és a gyártásba, de az alapanyagok megtermelése területén ez az első komoly beruházása. 

Azt nem közölte a Tesla, hogy az alapanyagot honnan szerzi be, 

sajtóhírek szerint a Piedmont Lithiumra esett a választásuk, de mások is szóba jöhetnek beszállítóként. Meglévő kapcsolataikat továbbra is gondozzák, azaz számítanak az eddigi partnereik, így az Albemarle és a Livent szolgálataira, lítium szállítmányaikra. Az Albemarle egyébként maga is tervez építeni egy lítium-feldolgozót Dél-Karolina államban, amely évente 100 ezer tonna akkumulátorfémet fog fémet fog előállítani. 

A márciusban bejelentett az építkezés várhatóan jövőre indul és a feldolgozó valamikor az évtized végén kezdheti meg termelését. A beruházás messze übereli a Tesláért, kivitelezésére 1,3 milliárd dollárt szánnak.

Nincs szó arról, hogy ezentúl a Tesla minden maga fog csinálni, igénybe fogják venni a szakipari vállalatok tudását és közreműködését a szűk keresztmetszetet jelentő akkumulátor-ellátásban

– erősítette meg Musk. A Reuters emlékeztetett arra, hogy Musk korábban hiába rimánkodott a lítiumiparban érdekelt vállalatoknak, hogy szálljanak be a finomításba, s miután nem tapasztalta az általa megszokott lelkesedést úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi a lítiumprobléma rendezését. Voltak már korábban is erre vonatkozó kísérletei. 

Nevada államban például 2020-ban kutatási jogot szerzett egy tízezer hektáros területre, ahonnan a letermelt agyagból saját technológiájuk felhasználásával szerettek volna lítiumot kinyerni, ráadásul fenntartható módon. Azóta se a technológiáról, se a projekt sorsáról nem lehetett hallani.

Musk Says New Tesla Plants Lose Billions in Rush to Spool Up
The Tesla Gigafactory in Austin, Texas, US, on Thursday, June 23, 2022. Elon Musk said Tesla Inc.'s new plants in Germany and Texas are losing "billions of dollars" as the electric-vehicle maker tries to ramp up production. Photographer: Jordan Vonderhaar/Bloomberg via Getty Images
A Tesla eddig legnagyobb texasi beruházását, az Austinban lévő Gigafactoryt tavaly avatták fel.
Fotó: Getty Images

Musk a hétfői ünnepségen kifejtette, hogy nem a hagyományos, azaz sósavra, kénsavra és más erős vegyszerekre épülő finomítási technológiát fogják alkalmazni, ezeket a környezetre kevésbé káros anyagokkal váltják ki, példaként a szódabikarbónát említette a Tesla-vezér. 

Maga technológia olyan tiszta és biztonságos, hogy akár a létesítmény kellős közepén is el lehet lakni 

– utalt Musk a beruházás ellen tiltakozó környezetvédők aggályaira. Texas republikánus kormányzója, Greg Abbott viszont teljes mellszélességgel támogatja a beruházást és a cégeit az államba hozó Teslát, szerinte az ellenséges országoktól való függést meg kell szüntetni és önellátóvá kell válni a stratégiai nyersanyagok terén, így a lítium esetében is. 

Tény és való, hogy jelenleg Kína rendelkezik a globális a lítiumellátáshoz szükséges feldolgozói kapacitások felével, s itt az Egyesült Államok részesedése alig éri el az egy százalékot – jegyzi meg a CNBC.

A legnagyobb lítiumtartalékkal rendelkező országok
 

Greg Abbott a függetlenedési törekvések fontossága mellett meleg szeretettel beszélt a Tesláról, amely a texasi Austinban építette fel második amerikai Gigafactoryját és, és Muskról, aki ráadásként ide hozta a Space X-et és a Boring Companyt egyéb érdekeltségei közül, s aki immár otthonának nevezi az államot.