A videójáték-ipar egyik leghíresebb cége, a Sega nem nyitott a felvásárlási tárgyalásokra – jelentette ki a Shuji Utsumi társ-vezérigazgató a Bloombergnek. Azt azonban nem árulta el, hogy a Microsoft korábban tett-e hivatalos jelzést a japán vállalat felé vagy sem. A kérdés azért merült fel, mert a redmondiak amerikai bírósági meghallgatásán nyilvánosságra került, hogy az elmúlt két évben a cég csaknem száz játékfejlesztőre és kiadóra vetett szemet, a listán pedig felbukkant a Sega neve is.

Shinjuku,,Japan,-,July,2,,2017,-,Young,Teenage,Girl
Fotó: Shutterstock

Az iratokból kiderült: Phil Spencer, a Microsoft játékdivízióért felelős igazgatója engedélyt kért a vállalat vezérigazgatójától, hogy bekebelezzék a Sega stúdióit. A jóváhagyást Spencer megkapta, de a megbeszélések eredménytelenül zárultak. A pontos részletek nem ismertek, így nem tudni, meddig jutottak el a felek és végül miért nem jött létre az ügylet. A dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy végül nyolc szereplőre szűkítették a kört, ezek között pedig nem volt ott a Sega.

A tárgyalásra azért került sor, mert az Activision Blizzardot tavaly januárban több mint 69 milliárd dollárért felvásárolta a Microsoft, de az ügyletet a trösztellenes eljárások és a versenytársak ellenkezése miatt nem sikerült lezárni. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) bíróságon érte el két hete, hogy a testület ideiglenesen blokkolja az akvizíciót, amíg az FTC nem foglal állást az ügyben. A felügyeleti szerv szerint a döntés nélkül a redmondiak már lezárhatták volna videójáték-ipar legnagyobb üzletét.

A bíróság a héten az ideiglenes blokkolás hosszabbításáról dönt, az FTC pedig dokumentumok sokaságával igyekszik bizonyítani, hogy miért szükséges a halasztás. Ezekből derült ki, hogy a redmondiak rengeteg stúdió megszerzését tervezték, de ezek többsége végül nem valósult meg. Igaz, pár cég – például a Hellblade-et fejlesztő Ninja Theory, az Undead Labs vagy éppen a  Playground Games – végül a Microsoft birtokába került.

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner Bros., letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter világán (Wizarding world) alapuló videójáték, a Hogwarts Legacy. A játék több rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, illetve 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a gamerek körében is hatalmas népszerűségnek örvend.