Az elektromos járműveket gyártó Rivian elfogadja a Tesla a NACS nevű töltési szabványát, így az amerikai cég ügyfelei 2024 tavaszától hozzáférhetnek 12 ezer Tesla Superchargers adapterrel ellátott töltőállomáshoz az Egyesült Államokban és Kanadában. A saját gyorstöltőhálózattal is büszkélkedő vállalat 2025-től kezdve a Tesla-féle töltőportot is szabványossá teszi járművein.

Katowice Economy
Tesla Supercharger at a gas station in Katowice, Poland on April 24, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A döntés újabb győzelem cégének. Tegnap a BTC Power bejelentette, hogy jövőre a Tesla szabványát is hozzáadja elektromos járműtöltőinek, mindössze néhány nappal az után, hogy a Ford és a General Motors a technológia átvételével sokkolta az iparágat. Texas korábban közölte, hogy megköveteli az államilag támogatott töltőállomásoktól a NACS használatát. A Hyundai szintén fontolgatja, hogy autóit kompatibilissá teszi a Tesla szabványával – írja a Reuters.

A Fehér Ház, amelynek célja, hogy több száz ezer töltő telepítését ösztönözze, ebben a hónapban közölte, hogy a Tesla-csatlakozókkal ellátott elektromos töltőállomások több milliárd dollárnyi szövetségi támogatásra lennének jogosultak, amennyiben CCS-csatlakozási lehetőséget is kínálnak. A töltőgyártók és a CCS-üzemeltetők, például az EVgo és a Chargepoint, bizonyos aggályok ellenére siettek bejelenteni a NACS hozzáadását. A lépéssel az iparág közelebb kerül az univerzális töltőhálózathoz.

Musk vállalata tudhatja magáénak a legnagyobb amerikai töltőhálózatot, a Tesla szupertöltői az Egyesült Államokban lévő összes gyorstöltő mintegy 60 százalékát teszik ki. Ennek a hátterében az áll, hogy az elektromosautó-gyártók többsége nem épített ki hálózatot, mivel azok telepítése és fenntartása jelentős beruházást igényel, egyelőre korlátozott megtérülés mellett.

Indiában ruházhat be a Tesla

Elon Musk szerint Narendra Modi indiai miniszterelnök arra ösztönzi az autógyártót, hogy jelentős beruházást hajtson végre az országban, aminek kapcsán közölte: hamarosan várható egy ilyen bejelentés. Az üzletember a megjegyzéseit azután tette, hogy találkozott Modival az Egyesült Államokban tett látogatása során. A milliárdos szerint a világ legnépesebb országa komoly potenciállal büszkélkedhet a fenntartható energia jövője szempontjából, amihez hozzátette: a Tesla Indiában lesz, amilyen hamar csak lehetséges.

A Tesla vezetői a múlt hónapban Indiába látogattak, ahol helyi bürokratákkal és miniszterekkel tárgyaltak arról, hogy üzemet építenének. A Twitter tulajdonosa a múlt hónapban azt mondta, hogy a Tesla valószínűleg az év végéig kiválasztja egy új gyár helyszínét. Az amerikai vállalatoknak a Washington és Peking közötti feszültségek miatt csökkenteniük kell a Kína-függőségüket, Újdelhi pedig a folyamat nagy nyertesének számít. A cég tavaly a magas importadó miatt félretette indiai belépési terveit.