Csökkenti a fizetéseket befektetési banki divíziójában a hongkongi CITIC Securities: az alapbéreket akár 15-20 százalékkal is megvághatják a Reuters két forrásból származó értesülése szerint. A hírügynökség szerint ritka az ilyen lépés a kínai pénzügyi szektorban, de egybevág a kormányzat politikájával, amely célul tűzte ki a jövedelmi különbségek áthidalását.

Former CITIC Group executive director under investigation
Fotó: AFP

A CITIC piaci értéke alapján az ország legnagyobb befektetési bankja, és a nevük elhallgatását kérő források szerint még nem fizetett bónuszokat a bankároknak a tavalyi teljesítményükért, pedig ezt általában a második negyedév elején szokták megtenni.
A lépés akkor történt, amikor a bank és a többi kínai pénzintézet készülnek a lassuló üzletmenetre, a gyengébb kereskedésre és Peking úgynevezett „közös jólét” kampányára, amely a pénzügyi elit pazarló életmódjának felszámolására irányul.
A CITIC nem válaszolt egyelőre a Reuters megkeresésére, de a források szerint hétfőn tudatta az alkalmazottakkal az alapbér csökkentését. 

Az alacsonyabbtól a középvezetői szintig ez havi hatezer–tízezer jüanos jövedelemkiesést jelent.

(Egy jüan 48,5 forint.)

Citic Bank executives content with interim results
Fotó: AFP

A bank alkalmazottai azonban nincsenek egyedül, a pénzügyi szektor más tagjainál is fizetéscsökkentésekkel és a juttatások visszafogásával jár az új pekingi politika. A CITIC hazai riválisa, a China International Capital Corp. (CICC) a múlt hónapban 30–50 százalékkal csökkentette a befektetési bankárok idei bónuszát az egy évvel korábbihoz képest – erősítette meg a Reuters korábbi értesülését egy az ügyet jól ismerő forrás. A CICC nem kommentálta az értesülést.
A hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Kínai Kommunista Párt legmagasabb szintű belső ellenőrzési szerve, 

a Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottság februárban megígérte, hogy felszámolja a „pénzügyi elit” és a „Nyugattal való egyenlőség” fogalmát,

ahogyan a hedonizmust és a „csak a pénzre” és a „felső kategóriás ízlésre” való túlzott törekvést.
A javadalmazáscsökkentés mellett egyes befektetési bankok arra kérték a munkatársakat, hogy kerüljék a gazdagságuk fitogtatását, például a drága étkezésekről vagy tengerentúli utazásokról készült fényképek feltöltését a közösségi médiába – mondták iparági források.