A Microsoft elnöke, Brad Smith Londonban Jeremy Hunt brit pénzügyminiszterrel tárgyalt egy névtelenségét kérő kormányzati forrás szerint, aki egyéb részleteket nem közölt. Smith valószínűleg az Activision Blizzard felvásárlása miatt egyeztett a politikussal, miután a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) áprilisban blokkolta a videójáték-ipar valaha volt legnagyobb, több tíz milliárd dolláros üzletét.

Kazan,,Russia,-,August,7,,2021:,Activision,Blizzard,,Inc.,Is Kazan, Russia - August 7, 2021:  Activision Blizzard, Inc. is an American video game holding company. A smartphone with the Activision Blizzard logo on the screen on the pile of the gamepads.
Fotó: Szergej Elagin

A vállalat vezetője a héten találkozik a CMA tisztviselőivel, valamint a brit fővárosban, a Tech Policy Leadership nevű konferencián közölte: reménykedik abban, hogy az eredmény megváltozhat, amihez hozzátette: keresi a megoldásokat. A cégvezér azt is elárulta, hogy bízik az Egyesült Királyságban, amelyet nagyszerű országnak nevezett – írja a Reuters. Az április döntés után még keményen bírálta Londont. 

Ha a felügyeleti szerveknek aggályaik vannak, akkor foglalkoznunk kell ezekkel. Ha vannak problémák, meg akarjuk oldani őket. Ha az Egyesült Királyság olyan szabályozási követelményeket akar előírni, amelyek túlmutatnak az uniós követelményeken, meg akarjuk találni a módját, hogy teljesítsük azokat

– hangsúlyozta Smith. A Microsoft májusban kapta meg az Activison Blizzard felvásárlására az jóváhagyását, mivel az Európa Bizottság saját elemzése szerint a vásárlás nem sérti a szabad versenyt. Ezt azzal indokolták, hogy a Microsoft megígérte: a következő tíz évben lehetővé teszi a riválisainak, hogy a platformjaikon elérhetők maradnak az Activison Blizzard termékek, például a pénztermelő Call of Duty.

Az Activision Blizzardot tavaly januárban 69 milliárd dollárért felvásárolta a Microsoft, de az ügyletet a trösztellenes eljárások miatt még nem sikerült lezárni. Az üzlet sorsa mostantól azon múlik, hogy a cég hogyan birkózik meg a jogi kihívásokkal az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, ami valószínűleg nem lesz könnyű feladat.

Trösztellenes eljárástól tart a Microsoft: kiveszik az Office csomagból a Teamset

A Microsoft a jövőben nem kötelezi vállalati vásárlóit arra, hogy az Office-szal együtt a Teams alkalmazást is megvegyék. A technológiai óriáscég ezzel próbálja elkerülni, hogy az Európai Bizottság monopóliummal való visszaélés miatt eljárást indítson ellene.