A kisebb szektortársak válsághulláma úgy tűnik utolérte a nagyokat is, a pénzügyi vezetés a nagybankok számára 20 százalékos tőkemegfelelési szigorítást írna elő – értesült nevük elhallgatását kérő forrásoktól a The Wall Street Journal.

Los,Angeles,,California,,Usa,-,12,June,2019:,Illustrative,Editorial
Fotó: II.studio

A nagybankok tőkehelyzetének szabályozását a kiszivárgott hírek szerint már június elején életbe is léptetnék. Az intézkedés a legnagyobb csapást a nagy értékpapír kereskedelmi üzletággal rendelkező pénzintézetekre – magyarul szinte az összes Wall Street-i nagybankra – jelentené, de érzékenyen érinti azokat a bankokat is, amelyeknél a díjbevételek, jutalékok aránya magas az árbevételben.

A Dow Jones U.S. Banks index alakulása 1 éves
Lejtmenetben az amerikai bankrészvények

A szigorúbb szabályozás korábbi határa 250 milliárd dollár eszközérték volt, ezt most 100 milliárdra csökkentenék. Michael Barr, az amerikai jegybank, a Federal Reserve bankfelügyeletért felelős alelnöke már korábban is jelezte, hogy felülvizsgálat alatt vannak a tőkemegfelelési szabályok, a tengerentúli szabályozást a Basel III sztenderdekhez igazítanák. 

Michael Barr egyébként arról nevezetes, hogy 2022 júliusában vette át a Fed felügyeleti vezetését és egyike 2010-es a Dodd-Frank törvény kidolgozóinak. Ez a jogszabály jelentősen szigorította a bankok hitelezési és kockázatkezelési előírásait. Barr egyébként most is jelezte, hogy a maga részéről támogatná, hogy

a nagyobb, stratégiai szempontból meghatározó pénzintézetekre szigorúbb előírások vonatkozzanak, mint a kisebb bankokra. 

A teljes szabályozást a következő években, fokozatosan vezetnék be. 

A nagybankok persze nem repesnek a boldogságtól, Jamie Dimon, a JPMorgan Chase & Co. vezérigazgatója egy közelmúltban tartott kongresszusi meghallgatáson közölte, hogy a tervezett szigorítás „rosszat tesz Amerikának” – vagyis rontja az amerikai nagybankok globális pozícióit.