Kirántotta a szőnyeget a dollár lába alól a Fed tegnap este bejelentett, 25 bázispontos kamatemelése: Jerome Powell, a szervezet elnöke ugyan szokás szerint nyitva hagyta a jegybank opciót a döntés közzétételét követő beszédében, a piacok mégis azt szűrték le mindebből, hogy a szigorítási kampány végéhez érkezett – ez pedig tankönyv szerint gyengíti a dollárt. Nem úgy a feltörekvő piaci devizákat.

Financial,Collapse.,Decline,In,Value,Of,Us,Stocks.,Decline,In
Fotó: Shutterstock

A feltörekvő gazdaságok fizetőeszközeinek piacára a bejelentés egyértelműen pozitívan hatott: a forint több mint 1,8, a dél-afrikai rand 1, a pakisztáni rúpia 0,3 százalékot erősödött a zöldhasú ellenében a kamatdöntést követően, de a legfontosabb fejlődő piaci devizák, mint az indiai rúpia, a rubel, a jüan és a brazil reál egyaránt felülteljesítették az amerikai fizetőeszközt.

A feltörekvő piacokon azonban nemcsak a devizák, de a részvénypiacok is raliba fogtak a tengerentúli vélt kamatplató hírére: az átfogó fejlődő piaci részvénymutaó, az MSCI Emerging Markets index kurzusa 0,5 százalékkal egyenesen öthavi csúcsra ugrott a bejelentés hírére. Az index az elmúlt hónap során több mint négy százalékkal került feljebb.

A Fed döntése hatalmas lendületet adott a feltörekvő piacoknak.

Az MSCI EM indexének első számú húzóereje a kínai blue chipjei és a hongkongi részvénypiac techpapírjai voltak az elmúlt órák során, amelyek erősödését mind a hongkongi jegybank szerepét betöltő pénzügyi hatóság, mind a Perzsa-öböl központi bankjainak kamatemelései támogatták.

A BlackRock továbbra is kitart a fejlődő piacok mellett

Továbbra is kifejezetten vonzónak tartja a fejlődő piaci eszközöket a világ legnagyobb alapkezelője. A BlackRock elemzői úgy vélik, a fejlett piacokon hamarosan világszerte végéhez érkezhet a monetáris politikai szigor, ami a nyugati devizák fejlődő piaci valutákkal szembeni további értékvesztéséhez vezethet.

A feltörekvő országok devizái közül szinte egyedüliként a török deviza könyvelt el gyengülést a kamatdöntés ellenére a dollárral szemben: a líra 0,1 százalékot vesztett az értékéből a zöldhasú ellenében, az ország részvénypiaca ugyanakkor a versenytársaihoz hasonlóan erősödött, a BIST 100 index 1,4 százalékkal került feljebb.