Továbbra is kifejezetten vonzónak tartja a fejlődő piaci eszközöket a világ legnagyobb alapkezelője. A BlackRock elemzői úgy vélik, a fejlett piacokon hamarosan világszerte végéhez érkezhet a monetáris politikai szigor, ami a nyugati devizák fejlődő piaci valutákkal szembeni további értékvesztéséhez vezethet.

J.p.,Morgan,Logotype,On,The
Továbbra is lát fantáziát a fejlődő piacok eszközeiben a BlackRock.
Fotó: Shutterstock

A BlackRock elemzői kiemelik: a fejlődő piaci valuták felértékelődése már elkezdődött, többek közt ennek is köszönhető, hogy helyi devizában kibocsátott kötvényeken több mint 4 százalékot kerestek már az idén a befektetők. A helyi pénznemben kibocsátott kötvények értéke ugyanis nem csak az árfolyamuk növekedésével, de az adott valuták felértékelődésével is növekszik. 

A dollárban elszámoló befektetők a zöldhasú értékvesztésével jelentős árfolyamnyereségre tehettek szert: a mexikói peso 14, a brazil real 9, míg a forint 10,8 százalékot erősödött az idén a dollárral szemben, jelentős hasznot hozva ezzel a helyi devizákban befektetőknek.

A dollár értékvesztése 2023-tól
Hatalmas lejtmenetben jár a dollár, a Fed agresszív kamatpolitikájának végét árazza a piac

Az elemzők szerint ez a folyamat a fejlett piacokon hamarosan elérkező kamatplató miatt a továbbiakban is folytatódhat, hiszen míg a Fed esetében már csak egyetlen további 25 bázispontos emelést áraz a piac a jelenlegi 5 százalékos irányadó kamatról, addig a brazil jegybank ugyanezen mutatója 13,75 százalékon áll, melyet a dél-amerikai jegybankárok korábbi nyilatkozataik szerint nem félnek tovább emelni sem, ha az inflációs környezet azt teszi szükségessé – tovább erősítve ezzel a lokális devizát.

Az elemzők kiemelik: a fejlődő piacok relatív előnye még abban az esetben sem szűnik meg feltétlenül a fejlett országokkal szemben, ha azok jegybankjai elkezdik a monetáris politikai lazítást: a csökkenő kamatkörnyezet ugyanis emelkedő kötvényárfolyamokat eredményez, ami ismételten jó híreket hordoz az adósságba fektetők számára.

A fejlődő országok miatt lassul a globális növekedés, de Amerika is saras

A Nemzetközi Valutaalap növekedési előrejelzései lassan, de biztosan válnak egyre erőtlenebbé. Hová tűnt a dinamikusan fejlődő világ víziója?

A BlackRock szakértői szerint a fejlődő piaci kötvényeken túl ezeknek az országoknak a részvényei is nagyobb vonzerővel bírnak, mint a fejlett társaik: az alacsonyabb értékeltségek ugyanis magasabb felfelé mutató potenciált tartogatnak, amit a feltörekvő országok gazdaságainak feltámadása még tovább tüzelhet.