Pénz- és tőkepiac

Kitörhet a vihar hétfő reggel a forint piacán

A hét első kereskedési napján reagálhat a magyar deviza az S&P döntésére, akár erősödés is jöhet.

A piacok a hétvégén zárva tartanak, a nyári időben a befektetők inkább strandra mennek, mintsem az elektronikus kereskedéssel foglalkoznának. A péntek késő esti piaczárás óta 384,80 forint körül kell fizetni az euróért. A forint gyengült a Standard&Poor’s döntésének publikálása előtt. Az aggodalom érthető volt. Ugyan a konszenzus az adósbesorolás megtartásáról szólt, de egy váratlan leminősítés esetén a magyar eszközök már a bóvli kategóriába kerültek volna, ami azonnali eladási hullámot – így a forint gyengülését, és az állampapírhozamok emelkedését – gerjesztette volna.

Stack,Of,Hungarian,20000,Forint,Banknotes,Close,Up
Fotó: Shutterstock

Nagy kérdés, hogy hétfőn reggel hogyan reagálnak majd a még befektetésre ajánlott BBB mínusz osztályzat megerősítésére a befektetők, de akár kisebb „bevásárlással” is nyugtázhatják a hitelminősítő döntését, azaz a forint erősödése sem kizárt.

A egyáltalán nem tudott reagálni az adósbesorolás megerősítésére, az OTP árfolyamára hathat kedvezően a döntés. A bankpapír pénteken 1,68 százalékot erősödött, 11 800 forinton kötötték utoljára. 

Felesleges volt a forint aggodalma: megerősítette hazánk adósbesorolását a Standard and Poor’s

Jó eséllyel túl van Magyarország a nehezén, már ami a hitelminősítéseket illeti, a Standard and Poor’s ugyanis az idei második körös felülvizsgálata során kiadott értékelésében a várakozásoknak megfelelően megtartotta hazánk adósságbesorolását. Ezzel továbbra is mindhárom hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában maradtunk.

 

forint Standard and Poor ' s bóvli felülvizsgálat
Kapcsolódó cikkek