Két számjegyű hozamokkal nyugtázhatták a tőzsdézők az első fél évet, így a tavalyi veszteségekhez képest eddig sokkal derűsebb az idei mérleg. A befektetési szakemberek ugyanakkor óva intenek a mohóságtól, az év hátralevő része sokkal rögösebb lehet a részvénypiacokon.

View of the Nasdaq Stock Exchange in Times Square.
View of the Nasdaq Stock Exchange in Times Square. (Photo: Vanessa Carvalho) (Photo by VANESSA CARVALHO / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP)
Fotó: Vanessa Carvalho / AFP

A tőzsdék világszerte dacolni tudtak az egyre romló gazdasági fundamentumokkal és kilátásokkal, az elszabadult a visszaeső fogyasztás és a recessziós félelmek árnyékában is jelentős emelkedést értek el a tavalyi nagy lefordulást követően.

A globális részvénypiacot reprezentáló, közel 3000 fejlett és fejlődő piaci részvényt tartalmazó MSCI ACWI index 13 százalékot menetelt 2023-ban. 

Az amerikai S&P 500 és a német DAX egyaránt 16, a japán Nikkei pedig több évtizedes csúcsokat döntve közel 30 százalékot ralizott. Nincs ok a szégyenkezésre a magyar tőzsdén sem, a BUX 15 százalékkal emelkedett június végéig.

A részvényárazások azonban mostanra jelentősen elszakadhattak a gazdasági alapoktól, emiatt egyre több befektetéskezelő kongatja a vészharangot, kockázatos lehet a további ralira fogadni. Ezzel egybecsengenek a vállalatok részéről is sűrűsödő profitfigyelmeztetések is – írja a Bloomberg.

„A mostani ellenálló képesség elveti a törékenység magvait” – mondta a lapnak Andrew McCaffery, a Fidelity International globális befektetési igazgatója. A szakember szerint a még nincs a nyakunkon, de bekövetkezik, ahogy a monetáris politikai lépések késleltetett hatásai érvényesülnek.

Az egyre szigorúbb jegybanki retorika és a céges profitfigyelmeztetések lehűthetik a gazdasági soft landinggel kapcsolatos piaci optimizmust az első hat hónap eseménydús tőzsdei menetelését követően, amiben főként a technológiai cégek vitték a vezető szerepet a regionális bankok csődje és a mesterséges intelligencia (MI) térnyerésétől is hajtva.

Kellemetlen meglepetés érheti a befektetőket

„Az év második felében kellemetlen meglepetés várhat a részvény- és hitelpiacokra” – mondta Joseph Little, az HSBC Asset Management globális vezető stratégája. A szakértő szerint ez a gyengébb fundamentumok és a piaci szereplők jelenlegi rendkívül optimista gazdasági várakozásainak kombinációjából eredhet.

A nagyobb tőzsdei cégek közül a FedEx, a Siemens Energy és több európai vegyipari társaság is csökkentette vagy visszavonta az idei eredményprognózisát, a küszöbön álló második negyedéves jelentési szezon során pedig továbbiak csatlakozhatnak hozzájuk. Az elemzők ugyancsak egyre csökkentik a vállalati profitvárakozásaikat.

Sok szektor és iparág számára ez lehet az utolsó jó negyedév

 – hangsúlyozta Luke Newman, a Janus Henderson Investors alapkezelője, hozzátéve, hogy a vállalatoknak most nagyobb gondot okozhat a növekvő költségek áthárítása a fogyasztókra, mint egy évvel ezelőtt.

A kamatkörnyezet az év hátralevő részében is meghatározó marad a piacok számára. A Fedtől az idén már nem, leghamarabb 2024-ben várnak kamatcsökkentést, és az Európai Központi Banknál is úgy látják, hogy a kamatemelési ciklus nem ér véget egyhamar.

Makrogazdasági adatoktól elszakadó tőzsdei árfolyamok
 

A piaci szereplők is hasonlóan látják a kilátásokat. A Deutsche Bank 400 profi befektető megkérdezésén alapuló felmérésében 99 százalék állította, hogy a magasabb kamatlábak még több globális „balesetet” okozhatnak, és a legtöbben arra számítanak, hogy a jegybanki lépések újabb feszültséget okoznak majd a pénzügyi piacokon.

Túlértékelt mesterséges intelligencia

Ez különösen a kamatkörnyezetre érzékeny technológiai szektornak jelenthet gondot, ahol az MI-t övező újdonsült lelkesedés felhajtóereje után már túlzottan magasnak tűnnek a részvényárazásak.

A befektetők és stratégák attól tartanak, hogy az idei, lényegében maréknyi technológiai óriáscégre koncentrálódott piaci rali azt is jelentheti, hogy a róluk érkező rossz hírek súlyosbíthatják a szélesebb részvénypiac esetleges visszaesését.

„Úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia sok vállalat számára gyökeres változást hoz a termelékenység növekedésében. De előretekintve, ha azt akarjuk, hogy a piac folytassa vagy fenntartsa a ralit, akkor valójában ki kell szélesednie, mert jelenleg túl szűk körű” – figyelmeztetett Lode Devlaminck, a Dupont Capital Management globális részvényekért felelős ügyvezető igazgatója.

A történelem az optimisták oldalán

A romló gazdasági kilátások azonban korántsem jelentik azt, hogy a tőzsdék teljesen visszaadják az első félévi nyereségüket.

Az 1929-es nagy gazdasági világválság kivételével az S&P 500 minden olyan évben emelkedéssel zárt, amikor az esztendő derekáig legalább 10 százalékot erősödni tudott a részvényindex, ez legalábbis jó előjel az idei kilátásokat illetően is.

Ami további kockázatot jelenthet a visszafordulásra, az a meglehetősen visszafogott kereskedési volumen, az S&P 500 idei ralija ugyanis éves alapon csökkenő forgalommal párosult, csupán júniusban élénkült valamelyest a tengerentúli kereskedési kedv.

A nyári uborkaszezon a kereskedők bizakodásának alábbhagyásával együtt szintén felgyorsíthatja az esetleges piaci korrekciót.

Patrick Grewe, a Van Grunsteyn portfóliómenedzsere a kamatok további emelkedésével a túlértékelt részvények korrekciójára számít, ezért a második fél évben is konzervatív befektetői megközelítést javasol.