Ritka, speciális átsúlyozás jön a vezető amerikai technológiai részvénykosárnál, az idei tőzsdei raliban leginkább érintett nagy tech cégek súlya mostanra túl nagyra nőtt a szektor részvényeit tartalmazó Nasdaq 100 indexben.

New,York,Ny/usa-may,17,,2019,The,Giant,Video,Screen,On
nasdaq
Fotó: Shutterstock

A részvénykosár negyedévente esedékes, árfolyammozgásokat lekövető átsúlyozása mellett a tőzsdeüzemeltető arra is törekszik, hogy a benne szereplő öt legnagyobb súlya ne haladja meg a 40 százalékot, ennek érdekében évente egy alkalommal ilyen szempontból is felülvizsgálja az indexet. Ilyen, speciális átsúlyozásra viszont eddig csupán kétszer – 1998-ban és 2011-ben – került sor a Nasdaq 100 történetében, amely idén már 37 százalékot ralizott. A technológiai index ezzel jócskán ellépett az egyébként szintén jól teljesítő két másik zászlóshajónak számító tengerentúli részvénymutatótól, a 11 százalékot emelkedő Dow Jonestól és a 16 százalékot erősödő S&P 500-tól.

A beavatkozás azért vált indokolttá, mert a Nasdaq 100 három vezető papírja, a Microsoft-Apple-Nvidia trió súlya már önmagában meghaladja a 30 százalékot, az Amazonnal és a Teslával kiegészülve pedig bőven 40 százalék feletti részt hasítanak ki maguknak a száz részvényt tartalmazó kosárban.

Ez leginkább az Nvidia számlájára írható, a csipgyártó részvényei ugyanis a mesterséges intelligenciával kapcsolatosan fűtött befektetői várakozásoktól is hajtva közel háromszorosukra drágultak. A Tesla kurzusa is bő duplájára, az Amazon piaci értéke pedig több mint másfélszeresére nőtt, miközben az Apple részvényei 45, a Microsoft papírjai pedig 39 százalékot raliztak valamivel több mint fél év alatt.

A rendkívüli átsúlyozással ezt a túlzott koncentrációt mérsékelnék a kosársúlyok újraosztásával. Vagyis a most legmeghatározóbb méretű vállalatok súlya valamelyest csökken majd, ami az érintett cégek piacán eladásokat hozhat, ahogy az alapkezelők és az indexkövető tőzsdén kereskedett alapok (ETF) lekövetik a változásokat.

A Nasdaq 100 index legnagyobb súlyú tagjai
 

Az új súlyozást pénteken teszi közzé az indexbizottság, a módosítások pedig a július 24-i piacnyitás előtt lépnek hatályba.