Az amerikai KKR kockázatitőke-alap előzetes megállapodást írt alá az olasz kormánnyal arról, hogy bevonja a kabinetet a Telecom Italia (TIM) vezetékes hálózati üzletágára tett 23 milliárd eurós ajánlatába. Giorgia Meloni miniszterelnök már többször kijelentette, hogy a TIM hálózatát stratégiai eszköznek tekinti, amely felett bizonyos fokú állami felügyeletet kell fenntartania.

Milan,,Italy,-,05.17.2023:,Tim,S.p.a.,,Also,Operating,Under,The
Milan, Italy - 05.17.2023: TIM S.p.A., also operating under the name Telecom Italia, is an Italian telecommunications company headquartered in Rome and Milan.
Az olasz állam 20 százalékos részesedést szerezne Olaszország első számú távközlési vállalatában a KKR befektetési társaságon keresztül. Fotó: Shutterstock

Rómának joga van megvétózni a stratégiai eszközöket érintő ügyleteket, és mivel a kormány meg akarja védeni a vállalat 40 ezer alkalmazottját, állami támogatás nélkül nem jöhet létre az üzlet. A korábban monopolhelyzetben lévő, jelenleg adósságokban úszó Telecom Italia a magas munkaerőköltségekkel és a hálózati infrastruktúra modernizálásához szükséges tetemes befektetésekkel néz szembe. A TIM feldarabolásáról és privatizációjáról több mint egy évtizede folyik vita a mediterrán országban, a részletek pedig folyamatosan változnak – írja a Reuters.

A Telecom Italia júniusban kezdett tárgyalásokat a KKR-rel, az amerikai tőkealap az adósságokat figyelembe véve 23 milliárd euróra értékelte a cég FiberCop névre keresztelt, üvegszálas internetelérést szolgáltató leányvállalatát. A végleges megállapodás azonban problémás lehet, mivel a TIM legnagyobb részvényesének számító francia médiakonglomerátum, a Vivendi többször közölte, hogy 30 milliárd euró körüli összegre értékeli az üzletágat. A francia vállalat egy rendkívüli közgyűlés összehívásával akadályozhatja meg az üzlet létrejöttét források szerint.

A KKR a TIM hálózati üzletágában érdekelt, abban 37,5 százalékos részesedése van. A kockázatitőke-társaság 2021-ben a teljes TIM-et megvette volna 33 milliárd euróért, de a Vivendi akkor azt kevesellte – azóta pedig további nettó hárommilliárd eurós adósságot halmozott fel a cég. A Telecom Italia a vezetékes üzletág eladásával a fennálló 25,5 milliárd eurós adósságának egy részétől is megszabadulhatna, mivel a tartozásának és a munkavállalói bérköltségének nagy része ezt a divíziót terheli.

Olaszországban az elmúlt hónapokban privatizációs hullám indult el, a Lufthansa megszerezte az olasz ITA Airways, az Alitalia utódjának 41 százalékát, és kisebbségi tulajdonos lett. Róma szabadulna a világ legrégebbi bankjának számító Monte dei Paschi (MPS) 64 százalékos tulajdonrészétől is. A pénzintézetet még 2017-ben a kormánynak kellett megmentenie, és azóta birtokolja a 64 százalékát.

Mindenkit meglepett az olasz bankokra kivetett extraprofitadó

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kabinetje meglepetésszerűen jóváhagyta a bankok idei extraprofitjára kivetett 40 százalékos adót, ami több mint 2 milliárd eurót hozhat a költségvetésnek. Olaszország célja a költségvetési hiány letörése, ezért korábban különadót vetett ki az energiaipari cégekre, most a magas kamatlábaknak köszönhetően nyereséges bankok vannak a soron.