Megemeli éves profitvárakozását a Waberer’s International, miután az év első hat hónapjában a korábban tervezettnél is nagyobb ütemben tudta növelni hatékonyságát és nyereségét – közölte a cég hétfőn délután.

waberers
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A magyar Prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele az első fél évben 6 százalékkal, 353 millió euróra, míg üzemi eredménye (EBIT) 71,8 százalékkal, 25,5 millió euróra ugrott, miközben az üzemieredmény-ráta 11,4-ről 14,5 százalékra javult.

Ebből az üzemi eredményből 14,3 millió euró esett a második negyedévre, ami 4 millió eurós javulás éves bázison.

A javuló számok és a pozitív trend a menedzsment szerint igazolják a Waberer’s stratégiáját, így a vállalat éves EBIT-eredményvárakozását a korábbi 33 millióról 37-40 millió euróra, azaz 12-21 százalékkal emeli, s ez nem tartalmazza annak az áprilisban bejelentett peren kívüli egyezségnek az egyszeri pozitív pénzügyi hatását, amelyet az egyik kartellező tehergépjármű-gyártó céggel kötött.

A nettó eredmény 25,5 millió euró volt az első fél évben, ami több mint hatszorosa – plusz 507,5 százalék – az előző év azonos időszakában elért eredménynek.

A Waberer’s három üzletága közül a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens (ITS) első féléves árbevétele 7,3 százalékkal, 218,8 millió euróra nőtt, azonban a második negyedéves árbevétel az alacsonyabb üzemanyagárak miatt automatikusan átárazódó szolgáltatási díjak hatására 1,1 százalékkal csökkent. A szegmens eredménytermelő képessége tovább javult az átlagos nettó – azaz üzemanyag- és útdíjhatásokat nem tartalmazó – árszint növekedésének köszönhetően.

A Regionális Kontrakt Logisztika Szegmens (RCL) árbevétele az év első hat hónapjában 2,5 százalékkal 101,6 millió euróra bővült, ami enyhén jobb teljesítmény, mint a második negyedéves 1,6 százalékos emelkedés.

A javulás annak ellenére következett be, hogy a kiskereskedelmi üzletláncokat kiszolgáló disztribúciós tevékenysége a zsugorodó lakossági fogyasztás hatására továbbra is csökkenő megrendelési volumenekkel szembesül.

A kedvezőtlen hatást a Waberer’s a járművek fogyasztáscsökkentésének hatásával, a felszabaduló raktárkapacitások új ügyfelekkel történő megtöltésével, valamint a gyártástámogató logisztikai tevékenység, továbbá a konténerszállító terület javuló teljesítményével ellensúlyozta.

A biztosítási szegmens árbevétele a második negyedévben 16,7 százalékkal, 20,6 millió euróra, míg az egész első fél évben 8,9 százalékkal, 39,6 millió euróra bővült, amit az alacsony kárhányad, valamint a kedvező kamatkörnyezet hatására emelkedő pénzügyi eredmény segített.

 

A csoport árbevételnél is nagyobb ütemben javuló hatékonysága, eredményessége mögött a minőségi logisztikai szolgáltatások iránt tovább növekvő piaci igény, a key account ügyfelek által elvárt minőségi, testre szabott szolgáltatásokra épülő stratégia, valamint a gyors reagálású szervezeti kultúra áll

– értékelte az eredményt Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.

„A vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy a jövőben tovább tudja diverzifikálni tevékenységét, és olyan további növekedési lehetőséggel rendelkező piaci szegmensekbe lépjen be, mint a vasúti és a tengeri szállítmányozás vagy a régiós országok logisztikai piaca” – tette hozzá.

Emellett az is cél, hogy a cég a jelentősen bővülő hazai vidéki ipari központok logisztikai kiszolgálásába is még jobban bekapcsolódjon.

A Waberer’s részvényei 3,3 százalékkal, 2220 forintra drágultak a gyorsjelentés közzétételét követő első félórában.