Az amerikai vállalatok eredményszezonja a végéhez közeledik, és a tanulság egyértelmű: a kihívások továbbra is fennállnak, de a vállalatok széles köre számára a szűkösebb profitidőszak legrosszabb része valószínűleg véget ért, mivel a marzsokat felemésztő inflációs nyomás enyhül – vonta le a következtetést a Bloomberg Intelligence kutatása.

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on October 11, 2019, at Wall Street in New York City. Wall Street stocks jumped early Friday on optimism for progress in US-China negotiations, including a possible agreement to pause new tariff measures. The talks in Washington, now in their second day, were given a positive push by US President Donald Trump, who said the negotiations were "going really well" and was scheduled to meet later Friday with China's top trade envoy Liu He. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Fotó: Johannes Eisele /AFP

A rossz hír az, hogy az S&P 500 index vállalatai zsinórban a harmadik egymást követő negyedévben is a nyereségük csökkenéséről kénytelenek beszámolni, a részvényenkénti profit átlagosan 7 százalékkal mérséklődött, és ez az összkép vélhetően nagyot nem változik, miután az index tagjainak több mint 80 százaléka már letudta a második negyedéves beszámolóját. A jó hír pedig az, hogy innentől a nyereségkilátások már javulnak. A Bloomberg Intelligence adatai szerint a profitnövekedés az energiaszektor kivételével a folyó negyedévben várhatóan visszatér.

Mivel már egyre kisebb az esélye, hogy a Federal Reserve agresszív kamatpolitikája recesszióba taszítja a gazdaságot, a Wall Street legnagyobb cégeinek elemzői – a JPMorgan Chase & Co.-tól a Bank of America Corp.-ig – sorra visszavonták a visszaesésre vonatkozó súlyos figyelmeztetéseiket. 

„A következő negyedévekben valóban elkerülhetjük a recessziót, és a vállalati profitok lejtmenetének nagy része is valószínűleg már mögöttünk van, az továbbra is mérséklődik, és a Fed várhatóan szükségtelennek érzi majd, hogy folytassa a szigorú monetáris politikát” – mondta Jimmy Lee, a The Wealth Consulting Group vezérigazgatója.  

A vállalatok a magas kamatkörnyezetben és az erős bérnövekedésben a vártnál jobban boldogulnak, ami ellensúlyozza a gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmakat

– fűzte hozzá.

A Bloomberg azonban megjegyzi, hogy az irányadó részvényindex, amely 2023-ban 17 százalékos emelkedést mutat, mindössze 0,7 százalékkal emelkedett a július 14-én kezdődött eredményszezon óta.