Az egymást követő kamatemelések súlyosan rontották az orosz bankok kilátásait, a szektor nyeresége így az idei rekordév után erőteljesen visszaeshet 2024-ben – mondta csütörtökön a második számú orosz bank, a VTB pénzügyi vezetője.

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Az orosz központi bank szeptemberben 13 százalékra emelte az irányadó kamatot, mivel a gyenge rubel tovább növelte a magas fogyasztói hitelezésből, a munkaerőhiányból és a nagy költségvetési hiányból eredő, már amúgy is makacs inflációs nyomást az Ukrajna ellen háborút indító országban.

Dmitrij Pjanov szerint a magas kamatok eddig gyakorlatilag nem voltak hatással a VTB nettó kamatbevételére, de ez a következő hónapokban megváltozik.

Az irányadó kamatláb egy százalékpontos emelésére körülbelül 15 milliárd rubellel csökkenti a kamatbevételt

– mondta Pjanov a Reuters tudósítása szerint. „Ebben a helyzetben ki lehet számolni, hogy mennyire visszaeső bevételeink lesznek” – tette hozzá.

A VTB az idén 420 milliárd rubeles rekordnyereségre számít a 2022-ben elszenvedett, szankciók okozta veszteség után.

„Semmi sem fog megakadályozni minket abban, hogy 2023-ban rekorderedménnyel zárjuk a évet, csakhogy augusztus és szeptember között új időszak kezdődött az irányadó árfolyam tekintetében” – hangsúlyozta a bankvezér.

Az orosz bankok az Ukrajna ellen inváziót indító Moszkva ellen tavaly hozott nyugati szankciók okozta kezdeti csapás után fellendültek, a hitelezők most az állami és a nagyvállalati üzletekért versengenek egymással. Az Expert RA hitelminősítő becslései alapján az orosz bankok együttesen három ezermilliárd rubel nyereséget szállíthatnak 2023-ban.

Pjanov szerint emiatt egyértelművé vált, hogy a szektor nyeresége jövőre jelentősen alacsonyabb lesz, mint 2023-ban. Ez részben amiatt lehet így, mert a VTB várakozása szerint az orosz jegybank folytatja a szigorítást, és az év végére 14 százalékra emeli az alapkamatot.

A VTB céltartalékai júliusról augusztusra több mint kétszeresére nőttek, miután a bank mintegy 13 milliárd rubelt különített el egy meg nem nevezett külföldi hitelfelvevőre vonatkozó egyszeri céltartalékra.

 

Erre amiatt volt szükség, mert a „baráti” országból származó ügyfél „barátságtalan” devizában kedvezményesen törlesztette adósságát. Oroszország a vele szemben szankciókat bevezető államokat tekinti barátságtalannak. A fenti eset azonban egyedi, és a bankvezér nem számít hasonlóra a jövőben.

Szintén az orosz pénzügyi szektort érintő hír, hogy Oroszország legnagyobb tőzsdéje, a moszkvai börze csütörtökön új osztalékpolitikát fogadott el, ennek értelmében éves profitjának legalább 50 százalékát kifizeti a tőzsdeüzemeltető a befektetőknek. Az új ötéves stratégiát hirdető egyúttal növelné a lakossági befektetők szerepét, akik a háború következtében érvénybe lépett külső korlátozások miatt a kereslet kulcsfontosságú forrásává váltak a helyi részvénypiacon.

Putyin aggódik: Oroszország megsínyli, ha elvesztik a kontrollt az felett

Az infláció elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon. A vlagyivosztoki eseményen az orosz elnök kifejtette: tisztában van vele, hogy az egyre szigorúbb monetáris politika visszafogja Oroszország gazdasági bővülését, de hozzátette, hogy sokkal nagyobb károkat okozna, ha az infláció teljesen elszabadulna.

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP