Mintegy 16 százalékos emelkedéssel debütáltak a frankfurti parkettjén a gyógyszeripari fiolákat, ampullákat és fecskendőket gyártó mainzi Schott Pharma részvényei csütörtökön – írja a Reuters.

Initial public offering Schott Pharma
28 September 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Flags and large posters are hung on the facade of the Frankfurt Stock Exchange during the IPO of the pharmaceutical division of Mainz-based specialty glass manufacturer Schott. The pharmaceutical division, which will be spun off in August 2022, produces, among other things, syringes made of glass and special glass plastic, ampoules and vials for the medical sector. The company hopes the IPO will generate proceeds of almost one billion euros. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Schott Pharma színeibe öltözött csütörtökön a frankfurti börze. Fotó: Arne Dedert / AFP

Az idei év eddigi legnagyobb német tőzsdei bevezetését követően a 27 eurós kibocsátási árról 31,3 euróig száguldottak a papírok, a cég piaci értékét négymilliárd euró fölé röpítve.

Ez azt igazolja, hogy a befektetők résen vannak, és lecsapnak, ha kell, a borongós piaci hangulat ellenére is. A Schott AG cégcsoportjához – közvetve pedig a Carl Zeiss Alapítványhoz – tartozó tőzsdeújonc 935 millió euró friss tőkét bevonó IPO-ja (elsődleges nyilvános részvénykibocsátás) során a legnagyobb, 4,9 százalékos részvénypakettet a katari állami tulajdonban álló Katari Befektetési Ügynökség (QIA) szerezte meg.

Szuper startot vett az IPO-piac a nyári uborkaszünet után, az elmúlt hetekben uralkodó letargikus piaci hangulat dacára is sikerült a befektetőket rábírni a kibocsátásban való részvételre

– mondta Christoph Heuer, a tranzakció körül bábáskodó BNP Paribas észak-európai tőkepiaci üzletágának vezetője.

Jöhet a Renk AG és a DKV Mobility is

Noha a globális IPO-piac valóban kezd magára találni, hiszen például fényesen sikerült szeptember derekán az Instacart és az Arm Holdings amerikai tőzsdei bevezetése is; ám később sokat veszített értékéből mindkét papír, úgyhogy kétesélyes volt a Schott Pharma parkettre lépése is.

Ráadásul a mainzi ampullagyártó előtt idén eddig csak két jelentős IPO-t hajtottak végre Németországban, és a kettőben összesen mindössze egymilliárd eurónyi forrást vontak be.

A siker viszont újabb lendületet adhat a piacnak, amit a német védelmi ipari Renk AG frankfurti belépője fokozhat a jövő héten, miközben a szintén a német börzére tartó, közúti fizetőeszközöket gyártó DKV Mobility is optimistán folytathatja felkészülését.

A Schott Pharma az idei pénzügyi év első kilenc hónapjában 670 millió eurós forgalmat bonyolított le, amiből 187 millió euró EBITDA-t termelt.

A vállalat tevékenységének hatalmas lökést adott a világjárvány, amikor a vakcinagyártók egymásra licitáltak a fecskendőiért és ampulláiért.

A cég sikerei hátterében a fokozott energiaszükséglete miatt mostanában nehéz helyzetbe került, ám rendkívül fejlett német vegyipar áll, hiszen – amint a Schott Pharma honlapján is olvasható – minden egyes termékét a vállalatot 1890-ben megalapító Otto Schott által feltalált, nagy teherbírású boroszilikát üvegből készíti.

A Schott Pharma árfolyama max.
 

 

A Stadánál nem prioritás a tőzsdére lépés

Közben egy újabb potenciális tőzsdére lépésről is egyre többet rebesgetnek német üzleti körökben, hiszen a generikus gyógyszereket gyártó Stada kivásárlására az ügyletet finanszírozó bankok már egy hatmilliárd eurós hitelcsomagot is összeállítottak, bár a jelenlegi tulajdonosok, az amerikai Bain Capital és a Cinven magánbefektető társaság hivatalosan még meg sem kezdte az árusítást – írja a Bloomberg.

A hitelezők körében egyre nő az érdeklődés a hasonló ügyletek iránt, miután sikeresen bonyolították le az utóbbi időben a Worldpay vagy az Infra Group kivásárlását is.

A még nagyon korai szakaszban lévő tranzakció kapcsán az amerikai hírügynökség szerint a tulajdonosok jelezték az érdeklődőknek, hogy a Stada teljes értékét tízmilliárd euróra vagy annál is többre tartják. 

A Handelsblatt szerint pedig a cég akár 15 milliárd eurót is kóstálhat.

A német üzleti lap egyébként úgy tudja, hogy a tőzsdei bevezetés nem prioritás, és a teljes cég értékesítése is szóba jöhet egy szakmai befektető számára. A Bain és a Cinven öt éve vette át a céget, amely azóta jól bedolgozta magát a vény nélkül kapható gyógyszerek hatalmas hasznot hajtó piacára.

A bankok többek között már csak azért sem veszik félvállról a lehetőséget, mert júliusban a Constantia Flexibles felvásárlásának a finanszírozására az orruk előtt csapott le a HPS Investment Partners magánhitelező egy 1,5 milliárd eurós hitelcsomaggal.

A piaci feltételek javulásával a bankárok egyre versenyképesebb ajánlatokat tesznek, és mind rugalmasabb finanszírozási feltételeket kínálnak. Folyamatosan növekszik az ügyletek tőkeáttétele is. A Stada esetében például, ha mintegy 5-6 milliárd eurónyi adósságot biztosítanak, az körülbelül 5,5-6,5-szeres adósság-nyereség arányt jelentene, 900 millió eurós EBITDA-val számolva.