Négy hónapon belül már másodszor emelte meg egész éves eredményvárakozását a londoni székhelyű Associated British Foods (ABF) holdingvállalat, a hazánkban hamarosan első üzletét megnyitó Primark ruházati lánc anyavállalata. Az ABF optimizmusa mögött elsősorban a Primark vártnál erősebben alakuló eladási adatai állnak.

Warsaw,,Poland.,1,September,2020.,Sign,Primark.,Company,Signboard,Primark.
Fotó: Shutterstock

A Primark forgalma az ABF várakozásai szerint a jelenlegi pénzügyi évben 15 százalékkal haladhatja meg a tavaly elértet, az éves bevételnél 9 milliárd fontos rekordértéket valószínűsítenek. A vártnál jobb adatok mögött az elemzők a Primark által meglépett áremelések kedvező fogyasztói fogadtatását, a várakozásoknál ellenállóbbnak bizonyuló brit lakossági keresletet, illetve az újonnan megnyitott üzletei forgalmának felülteljesítését vélik felfedezni.

Legfrissebb előrejelzése szerint az ABF holding tisztított üzemi eredménye a teljes pénzügyi évben 1,44 milliárd font felett alakulhat, javítva ezzel a tavalyi mutatókon, a Primark éves üzemi marzsa pedig 8 százalék körül lehet, melyre elsődlegesen a bolti lopások magas száma, illetve a németországi érdekeltségek körében véghezvitt átalakítási folyamatok költségei hatnak negatívan.

Az ABF éves eredményvárakozásának ismételt felülírásában a Primark kirobbanó formáján túl a vállalat élelmiszeripari ágazatának is nagy szerepe volt, az erről szóló bejelentést a piacok kifejezetten kedvezően fogadták, a holding részvényei 6 százalékot erősödtek a londoni tőzsdén.

Az Associated British Foods árfolyama 2023-tól
Az ABF részvényei több mint harminc százalékot erősödtek az idén

A Primark eredményeinek javulásában a csökkenő alapanyagárak, a dollár fonttal szembeni gyengélkedése és a szállítmányozás költségeinek enyhülése egyaránt fontos szerepet tölt be – áll a vállalat közleményében. A hamarosan hazánkban is megtelepedő ruházati áruházlánc jelenleg 424 boltot üzemeltet, év végéig pedig további nyolc egység megnyitása van napirenden. 

Megéri majd az új magyarországi Primarkban vásárolni? Összehasonlítottuk a fast fashion márkák árait

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy megnyitja első magyarországi üzletét. A bolt Budapesten lesz, a főváros legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban. 2023. szeptember 16. után nyílik – valamikor.