Az Arm csipdizájner múlt heti tőzsdei debütáláshoz hasonlóan az Instacart élelmiszer-házhozszállítással foglalkozó amerikai vállalat részvényeinek első kereskedési napját is a féktelen rali jellemezte. A CART ticker alatt futó papírok 30 dolláron debütáltak a keddi kereskedésben, rövidesen azonban egy 40 százalékos emelkedést követően elérték a 42 dolláros árfolyamot is, igaz, a végső harangszó megszólalásakor már a 33,7 dolláros szinten adták csupán az Instacart papírjait.

Calgary,,Alberta.,Canada.,April,11,,2020.,Smart,Phone,With,A
Calgary, Alberta. Canada. April 11, 2020. Smart phone with a Instacart application on a black background.
Az Instacart részvényei kirobbanó fogadtatásban részesüttek a Nasdaqon.
Fotó: Shutterstock

A záróárfolyam 9,3 milliárd dolláros értékeltséget kölcsönzött a vállalat számára, ami a cég 2021-es, 39 milliárd dollárról szóló értékbecsléséhez képest hatalmas visszalépést jelent ugyan, de Alex Frederick, a PitchBook elemzője szerint a többi ételkiszállítással foglalkozó vállalat értékeltsége alapján teljes mértékben korrekt és az Instacart valós értékét mutatja. Egyes szakértők ugyanakkor vitatják, hogy a befektetők az Instacart képében valóban egy egyszerű ételkiszállító cégbe fektettek volna be, mivel a vállalat egyre nagyobb hangsúlyt helyez a hirdetési piacon való jelenlétére.

Az Instacart árfolyama 1 nap
Hatalmas ralival kezdett a Nasdaqon az Instacart.

Az Instacart ugyanis azon túl, hogy elintézi a bevásárlást ügyfelei helyett, azok minden adatát is begyűjti a folyamat során, mgbízható és reveláns reklámprofilokat hozva ezzel létre felhasználóiról, s ez az adatbázis így kincset ér. 

A szállítmányozási vállalatként való önmeghatározás különböző termékelhelyezési és marketingpartnerségeket is lehetővé tesz a cég számára, ezáltal rengeteg lehetőséget nyit meg az Instacart előtt

– fejtette ki Don Short, az InvestX Capital kockázati tőkebefektetésért felelős vezetője.

Az Armnál eközben megcsappant a lendület

A múlt csütörtökön debütált Arm csiptervező vállalat részvényei ugyan az első kereskedési napjukat több mint 25 százalékos pluszban zárták, messze maguk mögé utasítva ezzel az Instacart IPO-ját. A SoftBank tulajdonában lévő brit vállalat papírjai az első sikeres nap óta mindhárom kereskedési napjukat mínuszban fejezték be, lassan karnyújtásnyi közelsége kerülve ezzel az elsődleges kibocsátáskor meghatározott 51 dolláros árukhoz.

Az ARM árfolyama 4 nap
A bevezetés napján elszállt az árfolyam, azóta azonban folyamatosan vesztenek értékükből az Arm részvényei.

Az Arm kilátásaival kapcsolatban megosztottak az elemzők: a vállalat papírjait három elemzőcég követi jelenleg, három különböző ajánlással – vétel, eladás, tartás. A semleges értékelést kiadó Redburn Atlantic 50 dolláros célárat szabott meg a cég papírjai számára, kiemelve, hogy az ennél magasabb árfolyamszintre akkor kalibrálná az Armot, ha több bizonyíték lenne a kezében arról, hogy a vállalat eredményei a továbbiakban dinamikusan javulhatnak.

Daniel Morgan, a Synovus Trust portfóliómenedzsere szerint a befektetők túlértékelik a mesterséges intelligenciának az Arm teljesítményét növelő valós hatását, megalapozatlanul fújva fel ezzel a cég részvényárfolyamát, miközben más szakértők az Arm papírjai iránt fennálló, jelentős short érdeklődésre hívják fel a figyelmet.