Az előzetes várakozásoknál alacsonyabb értékeltség mellett, de még így is az idei év legnagyobb elsődleges tőzsdei kibocsátására (IPO) készül a világ egyik legnagyobb mikrocsiptervező vállalata, az Arm az Egyesült Államokban.

Laboratory,Technician,Holds,A,Powerful,Processor,In,His,Hands.,Cpu
Fotó: Shutterstock

A SoftBank leányvállalata az IPO-n keresztül a legfrissebb információk szerint 4,87 milliárd dollárnyi tőke bevonását tűzte ki célul. A vállalat 95,5 millió darab részvényt bocsát majd a piacra, 47–51 dollár közti részvényenkénti áron, ezzel a céget a korábbi 60-70 milliárd dolláros értékeltség helyett csupán 54,5 milliárd környékére értékeli majd a piac.

Az elsődlegesen kibocsátott és a befektetőknek felkínált részvények a teljes állomány mintegy 10 százalékát teszik majd ki, 

a vállalat tulajdonának közel 90 százaléka a továbbiakban is a SoftBanknál marad.

Az Arm korábban a jelenlegi forgatókönyvnél jelentősen nagyobb tőzsdére lépésben gondolkodott, az elképzeléseiket ugyanakkor a VisionFund részesedésének SoftBank általi felvásárlásán túl az is lefelé módosította, hogy az anyavállalat úgy döntött, a vártnál nagyobb tulajdonrészt tart meg magának az IPO során.

Az Arm papírjait a Nasdaqon vezetik be az ARM rövidítés alatt,

a folyamatban pedig olyan nevek működnek közre, mint a Barclays, a Goldman Sachs és a JPMorgan. A befektetési bankok a munkájukért cserébe az IPO során bevont összeg 2 százalékára lesznek jogosultak fizetségként, nagyjából 100 millió dollárt téve ezzel zsebre az előzetes kalkulációk szerint.

Erőtlen hajrával készül az év tőzsdei kibocsátására az Arm

A mikrocsiptervező vállalat negyedéves forgalma visszaesett, az amerikai könyvvitelre való átállás pedig az éves eredményeknek sem kedvezett.

A vállalat piacra lépésének gördülékenységét elősegítendő az Arm legnagyobb partnerei, mint az Apple, az Nvidia, az AMD, az Alphabet vagy éppen az Intel megállapodtak abban, hogy összesen nagyjából 735 millió dollárnyi Arm-papírt már a kibocsátást követően felvásárolnak, támogatva ezzel a részvények árszínvonalának megmaradását.

Az Arm IPO-ja az időközben csökkentett kibocsátási cél ellenére is az idei év legnagyobb piacra lépése lehet, 

megelőzve ezzel a Johnson & Johnsonról leválasztott Kenvue Inc bejegyzését. Az Arm piacra lépésétől az elemzők azt remélik, segíthet kibillenteni Csipkerózsika-álmából az amerikai IPO-piacot, amely az elmúlt években szinte tetszhalotti állapotba került, megnyitva ezzel az utat olyan régóta esedékes piacra lépések előtt, mint a Birkenstock lábbeligyártóé vagy az Instacart online élelmiszerbolté.